2024-08-06
好耐無黎上水,是日黎拎啲野,順道飲餐茶先,條街實在太熱啦。近近地去左海禧華庭間牡丹金閣,而家免茶錢,勁多特價點心同小炒,下午茶時段仲大中小一個價添呀,超抵食😆⭐涼瓜斑腩炒河炒河粉煙韌,涼瓜爽口,個醬汁好味,仲好大碟添。⭐古法鹹肉粽今年無食粽想食下,鹹肉粽要配豉油同糖先得㗎,又鹹又甜先好食。⭐台灣滷大腸唔知同台灣有咩關系,但上枱時真係呆左,無諗過係一大煲上㗎,勁多豬紅同大腸,一煲滿晒無其他野墊底,大腸有咬口,豬紅炆得入味,好食噃。⭐牡丹鮮蝦餃食點心點少得蝦餃燒賣,大大粒蝦爽甜。⭐鮑魚燒賣30頭鮑魚都唔算太細粒呀,豬肉肥瘦比例唔錯,好食。⭐醬皇蒸牛肚呢款我覺得們醬汁偏甜一點。⭐香滑合桃包好多合桃,煉乳做醬汁,又香又甜好好味。⭐香酥泡泡糕好奇咩係泡泡糕就點左一份試試,原來係炸糯米糕,入面係紅豆餡,偏油膩不合口味😅食左好多野好飽呀,點心好食由其係蝦餃燒賣,價錢仲好抵添,食飽飽飲返杯濃茶去下膩先😋
⭐涼瓜斑腩炒河
炒河粉煙韌,涼瓜爽口,個醬汁好味,仲好大碟添。
⭐古法鹹肉粽
⭐台灣滷大腸
⭐牡丹鮮蝦餃
食點心點少得蝦餃燒賣,大大粒蝦爽甜。
⭐鮑魚燒賣
30頭鮑魚都唔算太細粒呀,豬肉肥瘦比例唔錯,好食。
⭐醬皇蒸牛肚
呢款我覺得們醬汁偏甜一點。
⭐香滑合桃包
好多合桃,煉乳做醬汁,又香又甜好好味。
⭐香酥泡泡糕