2020-02-02 708 瀏覽
係土瓜灣大,以前除咗去東京買蛋糕麵包,仲會幫襯小區麵包舖,再其後開始有美心進駐(當年覺得大牌子就係好)又會多咗去美心買蛋糕麵包。事隔廿年,其間多次慶祝活動都係買美心或是東海堂居多。前年我家大姐提出:「去東京買啦!東京既蛋糕仲正!」果次就係東京買咗個什果蛋糕,當晚感受冇乜,因為係食完圍餐先食蛋糕,根本飽到唔想再塞野落肚。前日同媽咪慶祝生日,去咗東京買個半磅粟子蛋糕($75),講真今時今日半磅蛋糕已經唔多有,仲要咁街坊價,其實真係良心店。講到食,價錢係其次,最緊要係味道好先真係好值得去幫襯蛋糕鬆軟香蛋味,粟子蓉濃但又好creamy,蛋糕上既生果都好甜好新鮮買蛋糕時我亦買咗load合桃提子麥包($15)做早餐,呢兩日食真係好有水準,唔係”空氣包”,好重身但又唔係死實實。合桃提子唔係好多,但係咁既質素已經值回票價。平時係A-1買開合桃/合桃提子($28-$30),料係多少少,但我可能要食2/3先滿足。相反東京既出品,食一片半已經好滿足(阿姐幫我切左6份),呢下我真係估唔到希望香港繼續有用心整食物比香港人食既老店同小店。可以一直做一直陪伴成長一直承傳。
)又會多咗去美心買蛋糕麵包。

事隔廿年,其間多次慶祝活動都係買美心或是東海堂居多
先食蛋糕,根本飽到唔想再塞野落肚。