2006-01-17 2 瀏覽
約左幾位新朋友出黎開飯試新菜, 又是港島區."扮野"先生是日牙痛, 本來諗住突然要改地點.行行下去到蘭桂坊, 兜兜轉轉又竟然行到原先的這一間.可能是注定的, 大家不期然入去.牛柳串燒, 黑豬串燒, 俄式南瓜茸小米燴野菌蘆荀,燒啤酒鴨配酸甜車厘子汁, 鱘魚湯等, 便成為當晚的菜.位置都唔錯, 四人檯坐得幾舒服, 又有歌舞娛賓.牛柳串燒幾好味, 肉味夠又有質感, 黑豬串燒都唔錯, 看到的酒倒下去火光熊熊,我立即聯想到波士頓餐廳三種醬汁中我推介香草酸汁, 酸酸地伴肉幾好吃, apple sauce 和布冧都幾清, 但好似俾d 肉味搶左.燒啤酒鴨配酸甜車厘子汁, 隻鴨幾多肉, 啤酒味就冇咩勒, 太慨是揮發了的關係, 但個車厘子汁配得幾好.鱘魚湯給了那位病人, 我聞到幾有魚湯味, 但佢話味道好淡, 唔知係咪鬼佬魚湯都係咁.南瓜茸小米的米好似米碎, 味道甜甜的, 四粒野菌和一支蘆荀少得滯...一人一杯不同味既mocktail, 我的是emerald green, 味道還過得去.記得好似話有yogurt 但好似飲唔出.後記: 希望快有機會在蘭桂坊和一班朋友happy hour 吧~
約左幾位新朋友出黎開飯試新菜, 又是港島區.
"扮野"先生是日牙痛, 本來諗住突然要改地點.
行行下去到蘭桂坊,
兜兜轉轉又竟然行到原先的這一間.
可能是注定的, 大家不期然入去.
牛柳串燒, 黑豬串燒, 俄式南瓜茸小米燴野菌蘆荀,
燒啤酒鴨配酸甜車厘子汁, 鱘魚湯等, 便成為當晚的菜.

位置都唔錯, 四人檯坐得幾舒服, 又有歌舞娛賓.
我立即聯想到波士頓餐廳

記得好似話有yogurt 但好似飲唔出.