2022-07-27
今日下就三點幾,一個人去食午餐。入座無問題,坐低之後發現人手都幾少,得兩個所謂的經理同一個黑色衫的男同事。所以都要叫左一陣先有人應。終於等到女經理幫我落單,一個午餐,前菜要沙律,主菜要大蝦🍤雞肉意粉,凍檸茶,加細 tiramisu 等左一陣。黑色衫同事上左餐湯,我提出我叫既係沙律,而非餐湯,佢就叫我再等等。過多一陣主菜上咗,沙律無嚟到,我就同幫我落單的女經理反映請佢幫我跟進。佢就叫我趁熱食左個意粉先,同事會跟喎。如是者,再過一陣,又有另一位黑色衫女同事又再上湯俾我。我就再提出,吾要餐湯要沙律,頭先已經上左一次喇,係咪無沙律🥗。女同事立刻反駁,話佢唔知道,所以咪而家問我一次囉!然後,佢又拎走個湯,行去入機。點知最離譜的事發生,女經理大聲講,”吾使再入機,俾我個個沙律🥗佢啦”。我一聽到立刻睇住,咩叫俾佢個沙律我。原來,佢有一個沙律放左係員工食飯枱,起碼超過五分鐘。及有一位白色衫的男同事無帶口罩坐喺度。女經理就問白色衫同事,個沙律🥗係咪你食,白衫同事擰一擰頭。佢就將個沙律交俾黑色同事,然後行去夾塊麵包就放落嚟我張枱。去到尼到我真係食咩都無味,吾好講尼到侍應態度,只講衛生。一個沙律🥗放左係室溫
去到尼到我真係食咩都無味,吾好講尼到侍應態度,只講衛生。一個沙律🥗放左係室溫超個五分鐘,仲要對住一個無帶口罩的人前面。我真心食吾落,仲要而家Covid 喎。再加上佢個位女經理既做法,真係用不知所謂。
我立刻取消飲品同甜品,埋單俾錢。當初,我無反應意見,佢地係收返我正價,係$189.x。成$200 一個午餐,真心吾會想到要食到好似茶餐廳甘。後來打左8折,仲話俾張50% 卷俾我。我無要,只係打折。不過打幾折都好,甘樣的做法,真心食吾落亦都吾敢再食。
講真,因為我一個人食飯,先至得閒留意到佢地甘樣的上菜法。其實不論有冇COVID ,甘樣的做法都係不可接受。
大家入去食飯之前,真心要諗清楚!而餐廳亦都要改善下,吾好當啲客係傻既。
人地員工餐的沙律
張單打極都係餐湯