2016-12-13
陪朋友行完婚紗街原本諗住去韓國街度食韓國菜不過同行嘅朋友近排喉嚨唔太舒服所以唔想食辣野同埋食炸雞咁唯有今晚就轉食其他野啦行行下去到差唔多木球會呢邊見到呢間餐廳食西餐望落個Menu都幾抵同埋幾多嘢食首先就叫咗佢哋個是日餐湯呢度竟然有我最喜歡食嘅南瓜濃湯因為好多時出邊嘅餐廳只係提供紅白湯兩款而呢度就提供有較特別嘅南瓜濃湯南瓜濃湯雖然聽落好似好易煮咁但其實煮得好係十分之有難度的因為南瓜好容易燶稍有不慎就成煲湯就會一帶浸燶味而且呢度做得非常之濃郁食得出有加入新鮮薯仔打成茸所以令到個湯十分厚身之後食埋個前菜因為我本身十分鍾意食魚所以就叫左呢個煙三文魚做前菜估唔到呢間餐廳就算係前菜都用上非常之多嘅煙三文魚而且仲唔係嗰啲cheap cheap嘅煙三文魚每一塊都煙熏味香濃到了主菜我最後選擇左另一款魚肉就係香煎法國多寶魚會日本帶子王及虎蝦呢款多寶魚啖啖肉不單止而且肉質嫩滑多汁因為好多時西餐嘅魚肉都比較遜色但係呢度就處理得非常之好帶子到煎得剛剛好唔會變成一塊橡膠咁不過蝦就比較少了新鮮的味道食落口只有爽口彈牙欠缺了新鮮蝦肉的味道應該是用上了雪藏貨不過主角多寶魚都可以拎返唔少分未至於俾個蝦扣晒分
原本諗住去韓國街度食韓國菜
不過同行嘅朋友近排喉嚨唔太舒服
所以唔想食辣野同埋食炸雞
咁唯有今晚就轉食其他野啦
行行下去到差唔多木球會呢邊
見到呢間餐廳食西餐
望落個Menu都幾抵同埋幾多嘢食 首先就叫咗佢哋個是日餐湯
呢度竟然有我最喜歡食嘅南瓜濃湯 因為好多時出邊嘅餐廳只係提供紅白湯兩款
而呢度就提供有較特別嘅南瓜濃湯
南瓜濃湯雖然聽落好似好易煮咁
但其實煮得好係十分之有難度的
因為南瓜好容易燶稍有不慎就成煲湯就會一帶浸燶味
而且呢度做得非常之濃郁
食得出有加入新鮮薯仔打成茸所以令到個湯十分厚身 之後食埋個前菜
因為我本身十分鍾意食魚所以就叫左呢個煙三文魚做前菜 估唔到呢間餐廳就算係前菜
都用上非常之多嘅煙三文魚
而且仲唔係嗰啲cheap cheap嘅煙三文魚
每一塊都煙熏味香濃
到了主菜我最後選擇左另一款魚肉
就係香煎法國多寶魚會日本帶子王及虎蝦 呢款多寶魚啖啖肉不單止
而且肉質嫩滑多汁
因為好多時西餐嘅魚肉都比較遜色