2018-07-11
觀塘區中菜選擇唔算多, 朋友想幫長輩擺大壽, 想book 之前約埋去睇吓環境同試菜。个friend 揀咗觀塘囍雲天,近觀塘碼頭那边。 酒樓地方闊大,夠曬空間, 唔會凳貼櫈。大堂冇柱, 似乎新人擺酒都唔錯。餐牌很多是日精選特價小菜。 我們發現竟然有二人海鮮餐全包免茶芥。 真係好少見二人套餐免茶介, 一般酒樓都唔會有提供。 這款二人套餐還包括八款小菜 當中有一半是海鮮, 售價只是$438好抵食。礦泉水灼鮮鮑魚(2只)清蒸火候剛剛好, 朋友那隻鮑魚只是緊緊熟, 而我果隻個心仲有啲靭。 完全沒有用調味,吃出真正鮮味。白灼九節蝦蝦九節蝦以鮮甜出名, 蝦的甜味完全留在舌尖上, 連鼓油都不需要蘸,美味無窮。油鹽水浸花甲( 5両) 花甲唔算太肥美, 用油鹽水浸更能帶出鮮味, 薑絲蔥白絲幼細, 浸着的粉絲更盡吸花甲的精華, 並有淡淡的麻油香。紅燒皇子乳鴿乳鴿肉嫩皮脆, 醃得很入味, 每人半隻少吃多滋味。蒜蒸桂花蚌( 2 隻) 鋪著的蒜蓉很惹味, 桂花蚌鮮甜肉爽。清蒸海上鮮 清蒸倉魚。 火候剛剛好,size 啱啱好二人分量, 淋上的豉油 很能帶出 倉魚的鮮味。金銀蛋浸菜苗(例) 選用了細細棵的小
礦泉水灼鮮鮑魚(2只)
白灼九節蝦蝦
油鹽水浸花甲( 5両)
紅燒皇子乳鴿
乳鴿肉嫩皮脆, 醃得很入味, 每人半隻少吃多滋味。
蒜蒸桂花蚌( 2 隻)
鋪著的蒜蓉很惹味, 桂花蚌鮮甜肉爽。
清蒸海上鮮
金銀蛋浸菜苗(例)
選用了細細棵的小棠菜苗浸在鹹蛋白湯,如果有蒜子就更perfect。
上湯焗龍蝦伊麵 (一隻)
龍蝦開邊, 龍蝦膏雖然不多,但濃蝦肉啖啖鮮甜。 伊麵份量非常足, 滿滿的墊在龍蝦底部, 盡吸龍蝦精華。
套餐還包括果汁先生或椰青水。 二人份量都有一jar。
八度菜已經夠曬滿足, 菜單設計唔錯, 每款分量少少可以試更多菜式。 侍應服務很好, 頻頻換碟。 想舒舒服服食中菜傾吓計, 這裏是一個不錯的選擇。