2018-05-06 722 瀏覽
今晚同一大班朋友黎到尖沙咀聚餐,我地十幾個好多人,所以簡左間有大圓枱既龍門,原來呢度仲要係全日免茶芥免加一,酒家黎講真係第一次聽。簡左個「六十年代懷舊菜宴」,剛好我們個個都未出世,菜色都未食過,對我地黎講都算試新野,其中有幾樣我都幾鐘意。🥢懷舊叫化雞原隻雞用泥土、荷葉包裹好,將炒香既餡料塞入雞腹,再用烘烤方法整既一道特色菜。色澤棗紅明亮,芳香撲鼻,雞肉嫩滑。🥢乾隆龍蝦鬆生菜包龍蝦比整隻手掌仲要大隻,米粉用熱油炸好墊底,將肉粒、蔥花等炒香,再以生菜包裹進食🥢桂花炒鱼翅炒桂花翅,用魚翅、雞蛋、金華火腿等炒成,從材料到炒功,都好考手藝,魚翅非常彈牙有口感,亦充滿蛋香味,每口都係鮮味。🥢蓮子八寳大鴨如菜名一樣,就係將八種材料塞入已經去骨既大鴨內,八種材料蓮子、栗子、金華火腿......等等,係一道需要耐性既巧手功夫菜,鴨肉好淋,我最鐘意食入面D料,蓮子相當綿好食。🥢生炒臘味糯米飯美味唔肥膩既生炒糯米飯,真係非常難得,糯米飯香香QQ,粒粒分明夠哂鑊氣,絕對係我食過最好食既糯米飯。🥄海帶綠豆沙食完甘多正野,食返個綠豆沙可以清下熱氣,估唔到呢度既綠豆沙一樣懷舊,出街已經好少食到加左海帶煮既綠豆沙,真

🥢懷舊叫化雞

🥢乾隆龍蝦鬆生菜包

🥢桂花炒鱼翅

🥢蓮子八寳大鴨

🥢生炒臘味糯米飯

🥄海帶綠豆沙
食完甘多正野,食返個綠豆沙可以清下熱氣,估唔到呢度既綠豆沙一樣懷舊,出街已經好少食到加左海帶煮既綠豆沙,真係家的味道,今晚完美既作結。
2018-04-29