2021-08-11
我媽媽同我都係海鮮迷🦐🐠🦀,最鍾意就係全家去食海鮮,因為疫情嘅關係都已經好耐冇去過長洲,今次嘅長洲之旅令我媽媽非常之期待。其實長洲有條街有好多嘅海鮮餐廳,我哋以前都有食過好多間,今次見到呢一間新開張,感覺都幾乾淨,所以今次就揀咗呢間嚟食下。🐙🐡🐠🐟我哋今次一家四口嚟到揀咗一款有八個菜式,其中入邊有六款都係海鮮,我媽媽叫咗佢最鍾意食嘅白灼蝦🦐、咖喱蟹🦀、同埋椒鹽賴尿蝦🦞,而我就揀咗薑蔥蟹🦀、蒸扇貝🐚、椒鹽鮮魷🦑,爸爸就揀咗清炒白菜同埋椒鹽豆腐。一開始上咗個白灼蝦🦐🦐🦐先,可能我哋太鍾意食啦,覺得個份量未夠多,不過以套餐來講都合理嘅,始終五百零蚊有咁多嘢食,性價比來講已經好高。咖喱蟹🦀嘅咖喱汁非常鮮味,啲蟹嘅肉汁鮮甜嘅,不過尺寸就細咗少少,隻數來講就多啲,所以要睇返你鍾意食一隻好大隻呀,定係鍾意食幾隻細隻啲嘅。薑蔥蟹🦀嘅味道都好惹味,我覺得廚師嘅手勢係算高質素嘅,因為炒出嚟係非常之香口。而獲得全家人比最高分嘅,係蒜蓉蒸扇貝,佢一碟得三隻,我哋額外加咗$30要多隻,覺得好抵食,早知六款海鮮入面揀兩碟都係蒜蓉蒸扇貝啦!🙈🙈🙈椒鹽豆腐外脆香口,椒鹽鮮魷🦑勁有驚喜,都係必食之選😍👍🏻下次嚟長洲識嗌
椒鹽豆腐外脆香口,椒鹽鮮魷🦑勁有驚喜,都係必食之選😍👍🏻
下次嚟長洲識嗌㗎喇😎