2023-08-03
由於六味屋係maru maru 旁邊,見到佢地二間都幾日式設計,所以就約埋一起去食,六味屋既名來源係因為小店用左六種味道「甜酸苦辣咸鮮」設計左六款不同的拉麵,今次試左期間限定既「雞白湯拉麵」,配料有慢煮雞叉燒,荀,青蔥,溏心蛋。拉麵🍜湯非常之濃密,佢面仲有一層雞油去提味,但對女仔/健康人士黎講就可能比較抗拒雞油了。一碗份量適中,小店選用了幼麪,但湯比較濃棉細密,所以用幼既拉麪都好排湯。雞叉燒用左慢煮,肉質似嫩滑既雞胸整成,但味道比較清淡。溏心蛋就好出色,微甜中間岩岩好唔會太熟太生。而呢度多蔥是要加錢的(+hkd 8)但二個同事比哂蔥的所以唔洗加了,食到是日本蔥來的,無中國蔥既澀味。佢仲有一片小蔥頭同西蘭花裝飾。但整體不過不失,未算好突出到我想食多次,但未試佢其他signature ,可能下次比多一次機會啦🫡#eatwithvava_taikoo #eatwithvava_ramen #eatwithvava #ramennoodles #ramenhkngkong #ramen #japanesefood #chickensoupramen #lunchtime #foodphotog
#eatwithvava_taikoo #eatwithvava_ramen #eatwithvava #ramennoodles #ramenhkngkong #ramen #japanesefood #chickensoupramen #lunchtime #foodphotography #foodie #foodporn #foodlover #hongkongrestaurant #拉麪 #拉麵控 #拉麵地圖 #香港拉麵