2016-11-11
上次同好友食完拉麵一出門口, 便發現隔離也有一間很吸引的日本小餐店, 它並不是主打拉麵, 而是丼。當時已令我倆停下腳步細閱門口的餐牌, 不單止有多款已定的特色丼任君選擇, 還有廚師發板丼或可自由組合丼, 連丼都可自由組合? 又有廚師發板!? 挺有新意。 此刻真的有衝動想再吃一餐, 但無奈胃子受不了, 但我下定決心必要來試試, 趁在今個懒洋洋的星期天裏, 不想打開飯煲, 就獨個兒去享受吧!今日也算悠閒, 便早一點吃晚餐, 免得要排隊等位。店子門面設計具和風的色彩, 門外掛了一塊印上 “丼” 字的藍色大門布, 亦擺放了餐牌。拉門而入, 直望便是廚房重地, 用餐的地方小小, 設有四張四人枱, 只可容納十六位客人。每枱牆上都鑲有一個小木架, 擺放了豉油、醋汁、味粉和紙巾, 而枱上亦有木筷子、點菜紙和筆, 設備都算齊全。店子雖小, 但裝潢富心思。 右邊牆上貼滿色彩繽紛的海產類海報, 而左邊牆上便有一塊寫上勝手丼簡介的大黑板, 再望上店頂, 掛上網着扇貝殼的大魚網, 全部的設計都能代表性, 真用心。先了解一下如何點餐。主要有三大類, 唔想動腦筋的話, 可在八款的已定的特色丼中挑揀; 想師傅為你安排
****************************** 本打算要加拿大海膽, 售罄! 不緊要, 要大吞拿魚腩, 又售罄! 咁中吞拿魚腩都好啦, 都售罄, 看來小店真是很受歡迎, 而我就真是好黑仔……本打算離開, 但提提自己別太心急, 慢慢再細看餐牌吧! 足足有二十多款選擇, 最少點三款, 怎會揀不到合心水呢? 三文魚腩 ($46/2切), 岩! 深海池魚 ($68/2切), 正! 沒有大中吞拿魚腩, 碎蔥吞拿魚腩 ($48/1份)也好! 黑松露比目緣邊 ($38/2切)咁特別, 要! 星鰻 ($28/一份)都想試, 還有要埋店員推介的時令秋刀魚 ($58/1份)。點下點下, 也要了六款, 怎會沒有想吃呢? 哈! 這碗屬於我的勝手丼命為六魚勝手丼, 因為原來我所挑選的六款食材也是魚類, 真的不得不稱自己是魚痴。