2024-09-24
落坊唔係淨係得蒲嘅🪩Fine dining嘅地方都唔少架🍽️放工同朋友兩個人想食餐好,去到蘭桂坊一間地舖餐廳食法式Fine Dining,見到有個Tasting menu以龍蝦做主🦞($1388/per person)超鍾意食龍蝦嘅我真係覺得個menu好吸引,決定試試!澳洲小龍蝦刺身————————————上菜嘅時候見到擺盤好靚,都唔覺有刺身嘅🤣原來透明啫喱狀嘅位置就係小龍蝦刺身!配上蕃茄黑椒橄欖油,原來食龍蝦刺身係可以咁過癮。招牌鵝肝龍蝦蛋撻————————————諗起鵝肝就係香氣逼人嘅感覺,再配埋龍蝦,簡直係夢幻嘅組合,用酥脆嘅蛋撻皮承載住,兩啖入口,真係好幸福☺️煙燻原隻澳洲龍蝦————————————儀式感滿滿嘅上菜方式,店員一開蓋,濃濃嘅煙霧就就飄出嚟。龍蝦有少少焦香,口感彈牙,啖啖肉😋法國活濃龍蝦汁配是日精選牛————————————牛、羊、魚、豬、雞,依五種肉都可以揀!我就揀咗牛🍽️入面微紅,做到半生熟嘅效果,唔會好油膩,適合配上濃郁嘅龍蝦汁,非常掛汁。法式龍蝦帶子薏米飯————————————整個燉飯都好重龍蝦香味,薏米飯個口感好得意,咬落有少少爽彈感,估唔到可以咁入味!法式
澳洲小龍蝦刺身
招牌鵝肝龍蝦蛋撻
煙燻原隻澳洲龍蝦
法國活濃龍蝦汁配是日精選牛
法式龍蝦帶子薏米飯
法式忌廉鵝肝扁意粉 $288
————————————
同朋友另外點咗個意粉,勁大嚿鵝肝,香到爆嘅油脂湧出嚟,滲透落意粉真係啱晒!鵝肝表皮少許香脆,入面軟嫩順滑,香氣逼人。
龍蝦柚子雪葩
————————————
最後梗係有返個雪葩清吓膩🍨連雪葩都有龍蝦元素!
另外點咗杯Rosé(Wine pairing $58/glass),個杯真係玫瑰嘅樣子!好有feel,好啱打咭🌹