2014-05-29
是日來到悅來商場,打算找客人,點知原來根本無需要去,所謂決定先行填肚.在悅來商場看到不少餐廳但係都係無咩興趣,唯有上去酒店看看.反正都未試過悅來酒店既自助餐,就決定先考驗下廚師既功力,先決定試唔試自助餐.我一直覺得,如果廚師唔識煮A LA CARTE,點會有好味道既自助餐食物問服務員有什麼推介,例牌推介海南雞飯$108.係酒店餐廳入面,永遠都係推介這個.而呢度海南雞飯只係$108,以酒店既角度黎睇平得緊要,可能全港酒店中最平.與我最愛HYATT既雞飯$268差成舊幾水.等食物其間有服務員問我要不要看報紙,這是個很好的服務水平,夠主動,反而呢點好多5星級都做唔到享受了良好既服務,就要迎接地獄.一睇個飯就知中伏了,白雪雪,接近零既雞油和香料,但我相信廚師放了浸雞既水落去煮,隱約FEEL到一丁點雞湯味,比例就如一粒塵放係大海中,比針更難尋.而雞肉亦係無味,不只係無雞味,連咸味都無,而且完全唔滑,可以話係鞋.三色醬中辣醬略為甜,又唔夠辛辣,又無酸味,無咩性格可言.最有味道既就係個湯,雞味還算濃但略為過咸.雞旁邊既蘿白絲用醋調過味,十分開胃老實說$108 呢個價真係無敵,但係水準比起好多$50既
老實說$108 呢個價真係無敵,但係水準比起好多$50既也不及.其實唔識煮,可以推介我食你地識煮既野.如果以呢餐做標準,完全吸引唔到我食自助餐.