2014-06-29
上個星期約左一班朋友出去旺角食飯,平時食飯離不開日本餐美國餐泰國菜,意大利粉等等。。但其實本人係好鍾意好鍾意食上海野架,我來因為之前跟上海籍嘅老板做嘢,老闆經常花好多心機煮好食嘅嘢食俾我哋食,當中當然包括拿手嘅上海菜啦。漸漸地都對上海菜鍾情,既然一班靚女去食西餐又食唔晒,不如走去食王家沙啦!其實王家沙我哋經常去嘅,老闆好喜歡這裏的煎小黃魚,而且生煎包亦都係十分出色。由於當天食量驚人,實在為免嚇親大家,我都係重點介紹幾個心水菜啦!蘇式小籠包小籠包係我食上海菜必點的野食,我好記得上年去到上海嘅南翔小籠包,食過了嗰度嘅小籠包之後,我就同小籠包分不開,成日都想飛去上海食。但其實香港嘅王家沙都做得十分出色。皮薄但不會裂,多汁鮮甜,溫度剛好,三組形容詞已經可以代表佢係有幾好。清炒河蝦仁呢個又係必食菜式之一,清炒河蝦仁,加D醋落去會使清甜味更加突出。不過略嫌蝦仁太大粒。今次我仲點咗第一次叫嘅上海話梅骨,意想不到的有驚喜,酸甜度剛好,酸酸地好開胃,仲要係排骨唔係淨係瘦排骨,而係有少少肥嘅靚排骨!絕不氣場,絕對值得推介仲有一個驚喜上海粗炒, 色香味俱全,估唔到連一啲普通嘅菜式,王家沙都可以做得咁好,味到
但其實本人係好鍾意好鍾意食上海野架,我來因為之前跟上海籍嘅老板做嘢,老闆經常花好多心機煮好食嘅嘢食俾我哋食,當中當然包括拿手嘅上海菜啦。漸漸地都對上海菜鍾情,既然一班靚女去食西餐又食唔晒,不如走去食王家沙啦! 其實王家沙我哋經常去嘅,老闆好喜歡這裏的煎小黃魚,而且生煎包亦都係十分出色。
由於當天食量驚人,實在為免嚇親大家,我都係重點介紹幾個心水菜啦! 蘇式小籠包
皮薄但不會裂,多汁鮮甜,溫度剛好,三組形容詞已經可以代表佢係有幾好。 清炒河蝦仁
呢個又係必食菜式之一,清炒河蝦仁,加D醋落去會使清甜味更加突出。不過略嫌蝦仁太大粒。 今次我仲點咗第一次叫嘅上海話梅骨,意想不到的有驚喜,酸甜度剛好,酸酸地好開胃,仲要係排骨唔係淨係瘦排骨,而係有少少肥嘅靚排骨!絕不氣場,絕對值得推介 仲有一個驚喜上海粗炒, 色香味俱全,估唔到連一啲普通嘅菜式,王家沙都可以做得咁好,味到位,鑊氣夠,最重要嘅就係香!搞到勁飽的我都忍唔住食兩碗。 王家沙擔擔麵,湯底充滿著香濃的花生香味,仲要係勁大碗。實在太適合兩個人一齊食, 最後 甜品必吃高力豆沙, 豆沙多, 蛋白味香濃,而且唔會打得太實,唔會過甜, 所有嘢都剛剛好!perfect
其實王家沙每一次算嘅地點都真係好好架,今次來到新世紀廣場嘅就更加令我覺得驚喜,有很舒適既間隔,而且有屏風,可以令到私人度大大提升,再加上地方光猛舒服,一堆靚女喂喂喂。。。其實唔使一定要食pizza!王家沙都絕對係一個好選擇!
好似有啲可惜無叫到小黃魚啊!希望下次再來一定要食到啦!