2019-10-22 80 瀏覽
呢間台灣養生湯麵一定要係食佢個湯底,因為佢真係真材實料煲一個藥膳湯底出黎,湯底清得黎又好夠味。每一碗湯你都飲得出冇味精,但又好夠清甜,滿滿嘅桂圓、紅棗味,配麵食吸湯汁真係好味。我地叫左一個藥膳麻油雞米線、一碗藥膳古早牛肉湯配手工麵、一碗上湯浸時蔬同三隻雞翼。首先,麻油雞米線一上黎已經好香麻油味,雞肉好滑,食個時令人聯想起北菇蒸雞,但一定好食過北菇蒸雞。藥膳牛肉麵嘅麵底係手工麵,唔同米線,佢粗身D 又彈牙D,好有咬口,亦都好掛湯,食得出係新鮮嘅麵,推薦!牛肉有4-5大塊,應該係用牛肋條位置,好軟好入味,仲有兩舊大白蘿蔔,又係好入味!呢碗真係有驚喜,湯底濃郁得黎又清甜。另外兩個小食水準都唔錯,雞翼甜甜地亦唔會過老,OK;上湯浸時蔬用唐生茶,湯底又係佢地嘅藥膳湯,浸菜係好配搭。份量方面,碗麵60-70蚊佢真係比足料你,碗大之餘湯同麵嘅份量都好夠,可能男仔都未必食得哂!最後,雖然店面小小,但店員服務好好,會主動上前幫你落單等等,食物質素有驚喜地好,真心推薦佢地嘅湯麵!

藥膳麻油雞
藥膳古早牛肉麵