2020-02-06 75 瀏覽
天寒地凍,最適合食碗粥暖身又養生。於是便試下這間旺角區人氣頗高的粥店。蒲坐下,店員姐姐即刻送上熱水。打開餐牌,發下這裏的價錢相當平民,而且食物種類非常豐富,粥粉麵飯,小食,熱炒,燒味樣樣有齊。午餐時段更有套餐的選擇,非常抵食。我們兩個人點了自選生滾粥套餐($58),包括必試的生滾貴妃雞粥,一款腸粉或炒麵,連埋熱飲或例湯,相當豐富。如果選擇生滾魚腩粥等,套餐更是只需要($45)。難怪午飯時間人氣超旺。生滾貴妃雞粥 粥底非常綿滑、鮮甜。貴妃雞亦十分新鮮嫩滑。新記煲仔雞粥是用上新鮮母雞燉以及超過二十款藥材同香料、蝦乾同瑤柱烹煮而成,別有風味。火腿炒米粉非常有水準,炒粉乾身夠鍋氣,簡單的菜式見功夫。自選生滾粥 (豬潤、豬紅、皮蛋)坊間少有的好似車仔麵一樣的自選粥料生滾粥,可以自由搭配自己喜歡的配料,粥底一樣有水準,配料分量十足也夠新鮮。豬潤腸粉 腸粉晶瑩剔透,非常爽滑,內裡包住的豬潤足料又新鮮。

生滾貴妃雞粥

火腿炒米粉
非常有水準,炒粉乾身夠鍋氣,簡單的菜式見功夫。

自選生滾粥 (豬潤、豬紅、皮蛋)

豬潤腸粉

腸粉晶瑩剔透,非常爽滑,內裡包住的豬潤足料又新鮮。
2020-02-06