2019-02-28 112 瀏覽
海底撈相信係唔少人北上深圳"To eat list"嘅其中一項,我自己喺大陸唔少城市都食過,事關咁大牌子嘅連鎖店,食物品質有保證,而且服務質素亦係非常週到!估唔到香港已經開咗第二間分店,等我又試下先!我六點半嚟到銅鑼灣分店,好彩我地book咗枱咋,事關聽店員講已經要排隊等兩個小時以上!同大陸一樣,排隊嘅時候,亦有水果、零食、湯水提供,又或者排隊試下美甲服務!今次點了4枱湯底,而有種食法係網上流傳嘅,就係其中兩間係清水!咁我嘅麻辣湯底+蕃茄湯底就比鴛鴦湯底足足平咗$70啦~(筆記筆記)之後就隨心點了唔少肉類同配料:滑牛肉、牛小排、蝦滑、毛肚、豆腐、豚肉、生菜、響鈴...喺香港嘅火鍋,通常都會見到牛柏葉,反而少食毛肚,但我覺得呢到嘅毛肚幾特別,店員話只係煮10-20秒已經食得,食落幾爽口,脆脆哋。之後想推薦下牛小排,佢係已經事先醃過,食嚟似牛腩,煮下佢幾分鐘已經好淋,唔錯。呢到嘅服務真係唔錯,不時都有店員協助我地,食食下飯竟然有拉麵表演、變臉表演,睇得出大家都食到好歡樂啊。