2019-06-07
西環有好多好食又靚嘅餐廳,朋友之前嚟過,話呢間餐廳空間好大,食物都唔錯,有日收工就過嚟堅尼地城食去到餐廳時間仲係早,我地獲安排坐比較近門口、玻璃大門附近,離廚房同職員比較遠,但傾計就舒服啲。記住要訂位先!因為我地食食下都full house,持續見到有人想入嚟等枱但都比較難等到,所以想食嘅話最好都係訂枱先。先講食物啦芒果蟹肉沙律,幾好啲菜幾新鮮,唔澀 芒果同蟹肉嘅組合都好食,而且蟹肉份量都唔少我要嘅香蕉海鹽朱古力朋友嘅venchi凍朱古力,好飲呢個意粉好好味,龍蝦汁非常掛麵意粉少少濕潤而彈牙大蝦肉質好爽又香蝦味,超正呢塊扒唔太厚,但煎得好好肉汁豐腴,肉味香濃後面小盎嘅係黑松露薯蓉,淡淡松露味,質地好幼滑,都好好味最後,我地仲要咗個甜品作結佢係有啲似mousse嘅芝士蛋糕,好香同滑配埋啲雜莓好好食至於點解會話餐廳內外兼備,同pop art又有咩關係呢?其實係因為餐廳食物質素唔錯,為之外在。內在嚟講佢仲有好多普普藝術或者現代、街頭藝術嘅產品寄賣/展示,有啲KAWS同banksy,奈良美智等嘅畫同商品,令人好似身處一個小小現代藝術館進食,非常特別
先講食物啦
芒果蟹肉沙律,幾好
啲菜幾新鮮,唔澀
芒果同蟹肉嘅組合都好食,而且蟹肉份量都唔少
我要嘅香蕉海鹽朱古力
朋友嘅venchi凍朱古力,好飲
呢個意粉好好味,龍蝦汁非常掛麵
意粉少少濕潤而彈牙
大蝦肉質好爽又香蝦味,超正
呢塊扒唔太厚,但煎得好好
肉汁豐腴,肉味香濃
後面小盎嘅係黑松露薯蓉,淡淡松露味,質地好幼滑,都好好味
最後,我地仲要咗個甜品作結
佢係有啲似mousse嘅芝士蛋糕,好香同滑
配埋啲雜莓好好食
至於點解會話餐廳內外兼備,同pop art又有咩關係呢?
其實係因為餐廳食物質素唔錯,為之外在。