2021-11-15 31 瀏覽
偶然嚟到土瓜灣附近,呢邊都有好多唔同嘅餐廳可供選擇,行到譚公道,路口就發現呢間牌面好日式居酒屋嘅餐館,於是就入嚟試吓四個字形容:意外收穫!入邊係有日本特色嘅居酒屋裝修,加上餐廳供應嘅食物大多數係日本河鮮刺身、丼飯同居酒屋料理好難得喺疫情期間仍然可以咁有旅行feel我哋點左幾道刺身、料理同埋兩碗丼飯果然冬天一到胃口大開餐廳為我哋提供前菜:沙律同麵豉湯麵豉湯真係好正!味道清而不膩,而且入邊仲有螺肉真係好足本第一道菜:左口魚邊壽司細細的一舊左口魚壽司,食落去嘅時候竟然係好飽足嘅感覺!醬油滲透喺每一個飯粒入面,配上脊燒左口魚腩,將油份更滲透係表面,食落去簡直回味無窮!第二道菜(最愛):刺身拼盤我哋叫咗深海池魚刺身、柔煮鮑魚、磯燒帆立貝及法國蠔。廚師將各樣刺身擺在拼盤上,上菜並加上日式裝飾及麻帶菜,錦上添花~侍應仲好細心咁教導我哋,可以將帆立貝用紫菜卷起食用,醮少少醬油,食落去感覺唔錯喎第三道菜:餐廳招牌「夢之丼」夢之丼入邊用料非常豐盛,其中包括鮮蝦刺身、帆立貝刺身、飛魚子、海膽刺身、蟹肉刺身、芝士三文魚……凡所應有,無所不有難怪佢係餐廳招牌,食落去簡直係大滿足呀而且每一啖都滲有海鮮嘅鮮甜味道,

四個字形容:意外收穫!

好難得喺疫情期間仍然可以咁有旅行feel

我哋點左幾道刺身、料理同埋兩碗丼飯

果然冬天一到胃口大開

餐廳為我哋提供前菜:沙律同麵豉湯

麵豉湯真係好正!

味道清而不膩,而且入邊仲有螺肉
真係好足本

第一道菜:左口魚邊壽司

細細的一舊左口魚壽司,食落去嘅時候竟然係好飽足嘅感覺!

第二道菜(最愛
):刺身拼盤

第三道菜:餐廳招牌「夢之丼」

難怪佢係餐廳招牌,食落去簡直係大滿足呀
而且每一啖都滲有海鮮嘅鮮甜味道,每一啖飯都係鮮甜美味

第三道菜未完㗎~仲有「花錦魚生丼」

聽個名睇個樣都知道,用料都係非常豐足
入邊有三文魚腩、螺肉、吞拿魚刺身、蟹肉刺身、日本生葉蛋、生薑、玉子、中華料理
呢一款就帶有甜甜嘅味道,有啲似芒果蛋糕咁甜
鍾意嘅朋友不妨可以試吓!

總括而言,今次呢一趟真係大豐收呀,可以品嚐到咁多種唔同嘅日式料理,最重要嘅係入面仲有好濃厚嘅日本風味,簡直係將我哋帶嚟繁囂嘅都市,嚟到日本旅行一樣啊
有機會要再嚟多一次!