2011-08-12 12 瀏覽
今次是第二次來雲陽閣. 上一次的印象頗佳. 所以再來光顧.內裡的裝修跟上次有些不同, 上次感覺上是每檯相隔頗遠, 光猛, 格調頗高. 現在卻是多了很多張檯, 很有酒樓feel. 但就是熱鬧得多了!今次我們有8人, 點了不少菜式, 四式錦盆 - 有招牌菜之一燈影牛肉, 甜甜地幾特別, 其他的太快俾人搶晒, 所以我都唔知咩味道.蝦汁小籠包 - 很出色, 皮夠薄, 用注射的方法不醋注入包內, 加分不少. 有蝦味! 但如果可以再熱一點就更好!四川擔擔麵 - 走了辣, 但原來辣是比不辣好吃. 麵條的質地也很好, 不會浸到"淋"晒!麻婆豆腐 - 撈飯必吃, 但唔夠出色.宮保雞丁 - 好好好好辣, 但幾好味!豆酥桂魚 - 價錢雖然幾貴, 但值得一吃再吃. 桂魚啖啖肉, 本身無味, 但混和了豆酥之後想當好吃.豆沙窩餅 - 不錯酒糟丸子 - 最差這一碟, 酒味太怪拔絲蘋果 - 一般
今次是第二次來雲陽閣. 上一次的印象頗佳. 所以再來光顧.

今次我們有8人, 點了不少菜式,
四式錦盆
蝦汁小籠包
四川擔擔麵
麻婆豆腐 - 撈飯必吃, 但唔夠出色.
麻婆豆腐
宮保雞丁 - 好好好好辣, 但幾好味!
宮保雞丁
豆酥桂魚 啖啖肉
豆酥桂魚
豆沙窩餅 - 不錯
豆沙窩餅
酒糟丸子 - 最差這一碟, 酒味太怪
拔絲蘋果 - 一般

2011-05-13