2016-07-11 6503 瀏覽
 山頂峰景餐廳可以話係當年雙親一個重要既約會地點,所以小時候我地每年都會搵原因黎一次,仲記得細個小朋友會有一份填色簿派黎玩。由於峰景就黎要搬走,所以我地一家人點都要黎再食一次,重溫一下昔日既感覺。每次黎我地都會點半打生蠔,今次都係,款式都係咁多,新鮮、鮮味,其實亦好抵食。而Caesar Salad加雞串燒亦好好食,汁既分量剛好,串燒亦好香,雞好嫩。漢堡包都算OK,餐廳好有心思幫我地分左四份,牛肉生熟程度岩岩好,但包既質感普通。但今晚既pizza真係好難食,好乾,應該係烘得太耐,而料亦完全唔夠。應該係我呢兩年來食過最無心思既pizza。但爸媽喜歡既印度烤餅就仍然十分唔錯,尤其加上佢自己既咖哩汁同乳酪醬,好香、好軟熟!餐廳送左一份生日士多啤梨雪糕新地俾我地。其實有半杯都係whipping cream,所以好肥滯,其實就算係送都可以唔駛咁求其吧?我地另外仲點左兩份甜品,心太軟同雜莓撻,兩個都只能講係過得去。可能就咁點movenpick雪糕食會比較穩陣。雖然食物都算勉強過得去,加上十幾年來好似無乜加過價,而且又有信用卡優惠,三百幾蚊咁既風景都算抵食既,但講真峰景集團化之後食物同服務質素真係差左

,其實亦好抵食。
漢堡包都算OK,餐廳好有心思幫我地分左四份
,牛肉生熟程度岩岩好,但包既質感普通。
但今晚既pizza真係好難食
但爸媽喜歡既印度烤餅就仍然十分唔錯
,尤其加上佢自己既咖哩汁同乳酪醬,好香、好軟熟!
我地另外仲點左兩份甜品心太軟雜莓撻,兩個都只能講係過得去。可能就咁點movenpick雪糕食會比較穩陣。

。如果價錢相若,有好多西餐廳比呢度食物質素都好。爸爸就覺得:唔係丫,呢度好好食,就算係都無咁好既風景。我地就開始討論希望呢度開一間咩新餐廳,爸爸就嘆息每論開乜野都無呢間咁有風味,即使係同一個夜景,都無可能再有呢種經典既風味。哦,【風味】!個刻我明白了,呢一個【風味】係回憶之中屹立不搖既。情意結既野真係無需要爭論

雖然而家食餐飯雙親都不自控地影相分享去群組,同小時候專心照顧我地百厭星既畫面截然不同,但見到面前既佢地兩杯雞尾酒交換飲,又不斷強調呢種【風味】仍在,我都感覺今晚係溫馨既一夜
題外話/補充資料: 山頂店快結業了
2016-07-02