2024-01-29 3121 瀏覽
好開心再訪蝴蝶餐廳,上次黎無寫食評…. 今次黎要記錄下。環境非常之華麗,服務亦都非常之親切。每次上菜都會介紹。同上次一樣,餐單都係5道菜,加甜品。但係內容係有少少更改嘅對於二訪嘅客人嚟講係好事,因為有少少新鮮感。前菜四款三文治最喜歡係松露火腿芝士三文治同埋魚子醬三文魚三文治。蘑菇湯我記得入邊係有最少三款菇類,佢打到成用,然後有泡沫放喺一個小杯裏面俾你品嚐。飲落去好似有千萬個菇菇喺你個口裏面爆發,香濃芬芳,回味無窮。原味及提子scone配三款醬原味係濃濃嘅牛油味道,質地實得來其實好鬆化,優質至於提子味就係原味基底加上粒粒提子。兩款果醬一款係類似cream嘅。火腿芝士泡芙及蔬菜芝士撻火腿芝士泡芙好惹味,蔬菜芝士撻要熱食先好食。甜品時間服務員會推介甜品車過嚟每樣甜品介紹,今期甜品加入咗焦糖元素。見到個甜品車已經心花怒放當然唔能夠錯過佢嘅招牌拿破崙今次因為加咗焦糖元素,將成個拿破崙再加入咗另一個層次,口感更加複雜,非常喜歡。另外估唔到佢個三重朱古力曲奇都係鬆脆而濃郁朱古力非常好味,好欣賞。另外佢個雜莓都係非常之好味,新鮮清新食咗咁多甜品之後食啲酸酸甜甜嘅雜莓真係可以消制。我哋仲叫咗每人一壺熱茶

同上次一樣,餐單都係5道菜,加甜品

前菜四款三文治
最喜歡係松露火腿芝士三文治同埋魚子醬三文魚三文治。

蘑菇湯

原味及提子scone配三款醬

火腿芝士泡芙及蔬菜芝士撻
火腿芝士泡芙好惹味,蔬菜芝士撻要熱食先好食。

甜品時間

我哋仲叫咗每人一壺熱茶,會活熱茶下面都有個蠟燭不停咁樣保溫,而且服務員係會幫你加水嘅。

2024-01-13
慶祝紀念