2018-01-25
銅鑼灣都有我鐘意嘅拉麵店,拉麵jo係其中一家,我去過後會回頭再訪的。今日收工有少少夜,決定黎食個拉麵,麵店位於丹麥餅店轉彎,門口有個大燈籠,幾亮眼。小店一家,位置唔多,有圍繞師傅嘅吧枱,亦有幾張小枱,平日晚上,客人頗滿,我地被安排到最角落嘅位置,其間都有人等位。環境而言,唔算坐得十分舒適,係好傳統嘅日式拉麵店,而非連鎖格局。餐牌供應拉麵,有豚骨、麵豉、辣味豚骨、蒜油豚骨、醬油豚骨,仲有期間限定嘅名古屋辛味拉麵,定價$82-90,每款均有固定款式嘅麵質,粗幼不能更改。沾麵有唔辣、辣味、特製,仲有期間限定嘅名古屋辛味沾麵,定價$88-109。每人最低消費$80,即係一碗麵。另外會有小食,例如餃子、細叉燒丼、炒野菜等,人均消費過百。老實講,拉麵沾麵,食過啲六、七十蚊碗嘅,質素確實有差,我都寧願俾多少少黎呢度名古屋辛味拉麵 $90粗身拉麵,碗麵本身有腩肉、肉碎、粟米、溏心蛋一隻,份量不少。湯底唔會好重油份,即使飲落去亦唔會嗆喉,湯底夠熱,而且唔會太辣,係屬於惹味嘅類型。溏心蛋係一貫質素,又流心又入味肉碎份量多而不膩。至於腩肉都一樣好食,厚身而入口軟熟,唔會有渣或者覺得乾好少可有我咁鐘意嘅叉燒,
名古屋辛味拉麵 $90
溏心蛋係一貫質素,又流心又入味
肉碎份量多而不膩。
至於腩肉都一樣好食,厚身而入口軟熟,唔會有渣或者覺得乾好少可有我咁鐘意嘅叉燒,可惜只有一片。
麵質雖然冇得自選,但煮得爽口彈牙,唔會太腍
特製沾麵 $104
呢款係配粗沾麵,比起拉麵再粗身一點,掛湯力強。有三塊腩肉、紫菜、半隻溏心蛋,湯底另上,溫度剛好。
湯入面都有啲荀片,味道香濃唔腥,稠度適中,因為我比較怕啲太稠嘅沾麵。
麵質入口彈牙,時間掌握剛好,湯頭夠熱,食哂成個麵都依然夠。
腩肉放番入個湯度浸熱食,高質
餐牌: