2016-10-20
平日普普通通尚可接受的當然不會費神寫。好好或好差的餐廳則一定要同大家分享! 上次七月時錯怪無辜 (將此餐廳誤作隔鄰小店興記,錯交了評論)。因我實在太喜歡吃粉麵,今天再來工作地方附近這源發潮州粉麵,多給一次機會,誰知失望仍然大:一、服務真的十分欠佳,當然你可說茶餐廳是這樣,但其他茶餐廳起碼都大聲豪氣問你幾位,安排你坐!進去時, 這間的人視你若無堵,當你透明。二、上次來的時候,坐係柜台個阿嬸忙著講電話,找錯$給我 (仲要係找少左),佢突然醒覺,之後竟然惡人先告狀,大大聲惡形惡相大嗌:「俾我呀!我叫你俾我呀!」然後大力拍了個2個2蚊係枱面。(請注意:全程我係無出聲、無鬧佢,佢係度自動發癲。乜料呀!) ...... 今次阿嬸依舊大聲無禮貌,找錢時把錢拋左在枱,想點!三、跟上次一樣,叫了紫菜四寶河,份量ok但味道平平,餃比其他茶餐廳少了鮮味,已比上次好少許,但依舊一句:附近麵檔茶餐廳做得好過佢多的是。凍奶茶依舊略嫌苦,少了奶。是,是我自己擺黎,上次食過不好都再黎。但眞的希望麵檔有改善,尊重顧客 (原來這不是必然!),不當客係沙包,讓九龍灣/牛頭角多一家平日可去吃午飯的粉麵檔。