2009-08-09 5 瀏覽
是晚, 父母在西貢, 帶著女友一齊出去會合食晚飯. 中間點, 沙田畫舫就比較適合. 就到我們放工, 又就到佢返屋企. 亦順便看看新裝修之後有什麼改變, 亦有少少是為了兄長生日而食的一餐飯. 是日食晚飯, 小菜幾碟, 5個人, 談一談家事, 我亦好讓父母同女友多接觸接觸. 我們點下5道菜, 我一看點菜單, 已知阿爸點多了. (四個剛剛好)首先, 來了一個, 陳醋骨, 醋味夠香, 骨夠酥軟. 有時, 醋骨做得不好, 好容易有"鞋"口既感覺. 這次保持了肉質. 肉依然夠滑, 是一個不錯的高分.為了女友, 點都有一兩味素菜. 簡單的羅漢齋, 同一個油鹽水浸莧菜. 羅漢齋味道做得夠清淡. 好喜歡這種清淡感覺. 因為好多時, 因為羅漢齋是全素食, 酒樓方面怕唔夠味, 味精, 豉油往往落得好重. 油鹽水浸莧, 面頭用了粉絲, 取代了炸蒜相伴, 而且聯水夠清夠咸味. 這裡雖沒有什麼齋菜選擇, 但做出來, 都有不俗表現.我們亦叫了兩個半素的菜, 紅梅靈芝白玉, 蝦香珊瑚脆豆腐. 兩個同樣是豆腐, 一個是炸過的, 一個是普通嫩豆腐. 再加上海鮮. 蝦香珊瑚脆豆腐, 有濃香的蝦醬味, 加上珊瑚蚌, 而且煲仔

我們亦叫了兩個半素的菜, 紅梅靈芝白玉, 蝦香珊瑚脆豆腐. 兩個同樣是豆腐, 一個是炸過的, 一個是普通嫩豆腐. 再加上海鮮. 蝦香珊瑚脆豆腐, 有濃香的蝦醬味, 加上珊瑚蚌, 而且煲仔上, 比較惹味. 同樣的, 紅梅靈芝白玉, 白玉, 就是豆腐, 靈芝就沒有, 那些細菇仔就有. 紅梅是什麼吃不出, 帶子仔就有......若不是有帶子, 這也是素食之一.

連鎖酒樓, 味道環境還是不錯. 沙田畫舫, 細細個就常常黎飲茶, 轉手明星之後, 此次初嚐晚飯, 原來質素一樣有水準.