2018-06-09
上海菜不嬲係我既愛,但每次試新既上海菜館都令我提心吊膽,因為中過幾次伏哩間係紅磡既上海菜小店我bookmark左好耐嫁啦,終於去左試。唔知點解我成日覺得食上海菜小店一係就食糖醋排骨,一係就食擔擔麵。咁啱幾肚餓,就決定叫個糖醋排骨飯佢放到落台面,睇到賣相,我已經冇心機影相啦!所以是但影左就算⋯首先,講左個飯先啦!飯量其實夠多,送到黎仲冒緊煙添,心諗個飯應該好新鮮、好軟熟,點知我錯啦!咁大個人都未食過咁難食既飯!啲飯係一小片一小片咁,好似比膠水痴住咁,但佢唔係飯焦,食落硬既,難食到一個點究竟點樣先煮得出咁難食既飯呢,我真係唔係好明,最詭異既係佢仲冒煙嫁,新鮮煮起都咁,真心不得了然後,糖醋排骨其實份量都多既,但係好油。我將排骨一塊塊夾起用啲難食既白飯吸左陣油先夠膽食。不過,應該糖醋排骨間間都係咁油嫁啦!所以哩樣野我都接受既,食得咸魚要抵得渴。排骨算半肥瘦,食落冇咩甜味,少少酸,完!肉質都軟淋,一咬就變成絲,但有幾舊就韌左。整體黎講,係比油浸過既酸少甜排骨,色香味完全冇既,仲要唔熱。夾硬食左啲係因為唔想餓,不然我會直接走人可能我唔識order野食啦!可能佢其他食物做得唔錯但我偏偏叫中個伏啦!但
咁啱幾肚餓,就決定叫個糖醋排骨飯
夾硬食左啲係因為唔想餓,不然我會直接走人
但係無論我誤會左佢又好點都好啦,我係唔會再行入哩間鋪頭嫁啦。
野食唔得都算,可能失手,但係衛生情況真係一言難盡⋯⋯
就算佢係鹹豆漿幾出神入化我都唔會有想試既諗頭了
做得乾淨企理既平價街坊小店好似真係買少見少了