2023-03-25
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 冠華粥麵 💥 最近嘅新聞就係石圍角邨商場大翻身,所有商舖都被迫結業,整個屋邨最後兩間食肆之後都會結業,喺石圍角邨其中一間小店賣既燒賣被「燒賣關注組」推介過,如果小店結業就食唔到傳統手工燒賣嘅味道,大隻仔當然把握機會,今日放假就去荃灣石圍角邨「冠華粥麵」食燒賣。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 手工燒賣 $16 八粒$2 一粒手工燒賣價錢好平。豉油係屬於偏鹹唔係偏甜嗰一款,辣椒油係自家製作,有用洋蔥炒香過。燒賣係豬肉燒賣,真材實料,肉餡唔會太糊,咬落有少少嚼頭,煙煙韌韌,食第一粒會覺得平平無奇,但之後會食唔停口,唔加豉油、辣椒油會食到豬肉香味,同微微豬油香。🔥 牛雜河 $36人流關係,牛雜用細火暖住,有客人order食物先會開大火滾起。湯底味夠濃,唔會太味精,仲有大隻仔好鍾意嘅蔥花夠晒多,再配上少量芹菜粒同埋乾葱碎,夠晒滋味。河粉夠滑,係碎河,至於牛雜,夠入味,都好多件包括有:2件肥腸 - 不夠淋,但有肥膏,夠香
💥 冠華粥麵 💥
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔥 手工燒賣 $16 八粒
$2 一粒手工燒賣價錢好平。
🔥 牛雜河 $36
河粉夠滑,係碎河,至於牛雜,夠入味,都好多件
包括有:
2件肥腸 - 不夠淋,但有肥膏,夠香
2件草肚 - 夠淋,夠入味,有油香
1件金錢肚 - 夠淋,夠入味
1牛膀 - 不夠淋,有渣
1牛肺 - 夠淋,但太薄
溫馨提示:
屋邨小店會有歷史嘅味道,如果介意環境,大隻仔建議可以外賣燒賣。
推介:懷舊風味,手工燒賣值得一試。