2017-11-24 341 瀏覽
星期日係懶洋洋嘅日子, 呢日起身發覺屋企冇早餐, 平時朝頭早食開麥皮做早餐, 再加埋啲生果咁, 但今日咁阿媽咪冇煮麥皮, 屋企有冇曬生果, 最後媽咪主動話落街買包, 本來佢話去商場啲麵包鋪買, 但我一諗到嗰啲麵包用好多棕櫚油, 麵粉嘅質地有一pat pat咁, 諗到已經好唔想食, quota梗係留番畀有質素嘅食物啦, 所以提議媽咪去唐記買返個暖笠笠嘅中式包點轉過頭媽咪就喺樓下買咗個包返屋企! 即係我最鍾意食嘅香芋包見到佢圓碌碌表面光滑嘅樣子, 我已經流曬口水🤤🤤最欣賞香芋包熱辣辣夠鬆軟, 質地綿密, 芋頭蓉打得好香滑, 又唔會加得太多糖, 我最怕食到啲餡料過甜嘅麵包, 好似豆沙包紫薯包嗰啲, 食到個喉嚨起曬痰, 雖然呢個香芋包唔係佢聲稱咁高纖, 但最起碼我知道我唔係食緊砂糖, 真係有唔少芋頭食飯喺裡面! 如無意外應該會無限番loop~

轉過頭媽咪就喺樓下買咗個包返屋企!
即係我最鍾意食嘅香芋包
香芋包

見到佢圓碌碌表面光滑嘅樣子, 我已經流曬口水🤤🤤

2017-11-19
早餐