2023-05-22 33 瀏覽
荃灣八一蕃烤魚,除咗烤魚,仲有雞煲,涼拌小食,串燒系列,配合烤魚同雞煲仲提供多種火鍋配料,選擇都幾多元化,食烤魚仲可以打邊爐,一舉兩得。因為琴晚食咗酸菜魚,今日就揀咗個鮑魚雞煲,麻辣小辣,雞煲入邊有四隻鮑魚,如果想再加鮑魚,每一隻就加$30。雖然係半隻雞,不過份量都唔算細。辣度嚟講我覺得係只係BB辣 。雞煲仲會附送一碟生菜。佢每一張枱都放了Gas爐,烤魚或者雞煲可以保持熱度,而且枱面上邊仲提供高湯可以自己加,很方便。估唔到佢呢度呢涼拌小食咁出色,蒜泥白肉每一片五花肉裏面捲着青瓜,手工嘢嚟,個醬汁調得好好,少少甜,唔辣的。 咬落去好爽口。東北涼粉,等得比較耐,應該係新鮮即煮即拌,質地係我食過最滑最好食的涼粉。面頭啲花生又新鮮又脆,醬汁一樣調得好好味,唔會有搶喉嘅感覺。呢間餐廳屬於街坊小店模式,見到好多街坊熟客幫襯,座位唔算太多,口味比較適合香港人,唔會太辣,稍為食得辣都應該唔需要叫小辣。飲品價錢都公道,不會太貴。人均消費$250 左右。 見到人哋食烤魚好大條,而且仲係新鮮魚現烤,有啲後悔冇食烤魚,會搵機會再試。

飲品價錢都公道,不會太貴。
人均消費$250 左右。