2023-05-18
之前食過幾次旺角鋿晶館,覺得呢間自家製品牌質素幾高,今次就黎試上環店,估唔到呢間同其他分店唔同,佢係酒樓格局,好啱成家人去食我同朋友兩個人食咗4個小菜🌟燒味拼盤有海蜇、燒腩仔、叉燒海蜇好香麻油味,好爽口燒腩仔皮燒得好脆,豬肉肥瘦比例好,肥肉位唔算多,肉質幾嫩滑,食得出唔係用老豬叉燒用咗梅頭豬肉,肉質夠淋,少少肥肉令人食落覺得好滑🌟金銀蛋豬潤莧菜呢個係鹹蛋、皮蛋、熟蒜、上湯浸莧菜,但連豬潤一齊整就冇乜食過個上湯幾清甜,冇味精,莧菜好嫩口,而豬潤幾彈牙🌟豉汁帶子蒸豆腐呢樣都好少見,平時帶子多數配蒜蓉,估唔到配豆豉都別有一番風味,帶子幾新鮮,而豆腐好滑,仲有兩條菜心伴碟🌟柚皮鵝掌職員推介我試呢個,話因為已經好少地方有整呢樣,原因係要用好多功夫去煮柚皮炆到入口即溶,吸哂蠔油同鵝掌嘅味,而鵝掌炆得好入味,夠哂淋呢間小菜整體都幾高質,下次中午黎要試埋佢啲手作點心先得,因為係現場即點即做,而且師傅喺日本東京專為高管達人同明星服務嘅富麗華做咗好耐,亦喺香港唔少米芝蓮酒店同埋大型連鎖酒樓集團做過主管,經驗好豐富,所以值得黎試下
我同朋友兩個人食咗4個小菜
🌟燒味拼盤
有海蜇、燒腩仔、叉燒
海蜇好香麻油味,好爽口
叉燒用咗梅頭豬肉,肉質夠淋,少少肥肉令人食落覺得好滑
🌟金銀蛋豬潤莧菜
個上湯幾清甜,冇味精,莧菜好嫩口,而豬潤幾彈牙
🌟豉汁帶子蒸豆腐
🌟柚皮鵝掌