2017-03-25
1966 瀏覽
未去過南丫島食海鮮,行完山即管搵間試下。上網睇來睇去最後決定呢間。睇餐牌堅唔平😳可能係我去過嘅海鮮餐廳中數一數二貴,但點解咁多人?堅唔明🤔香港人真係有錢。。。咁一場離到諗住点貴都想試下啲海鮮 鮮唔鮮,但聽到隔離枱既人用唔鹹唔淡嘅廣東話鬧個侍應,話海膽炒飯冇海膽,蟶子皇又細 睇唔到咁細,乜乜乜咁。。。最後決定點四個餸,油鹽水大蜆、清炒時菜、海鮮湯 同埋炒伊麵。因為呢度係海鮮酒家其實點普通小菜已經冇乜期望,果然第一碟離嘅油鹽水大蜆超唔掂☹️又瘦 又少肉 又多殻。(仲要呢個唔係大蜆,係一啲不知名嘅蜆仔,應該係街市買都唔使$10 $20)清炒時菜炒味道鑊氣都OK,但啲菜好老食咗兩條就食唔到 成碟放咗係度冇食到(應該叫白菜仔會好好多)p.s.趕船冇影相😝海鮮湯幾好味,裏面仲有新鮮嘅蝦(有幾隻,每隻都幾大隻)仲有蜆(十足十我哋叫嗰啲油鹽水大蜆嗰啲蜆)白菜仔好甜好爽,蝦同魚都OK好食😋。價錢只係幾十蚊(好似$80🤔)堅抵👍🏼呢個炒麵好食有驚喜👍🏼👍🏼👍🏼一般酒樓,餐廳甚至大排檔都好難吵到呢個水準,炒麵好乾身,好有鑊氣,味道啱啱好又唔會太鹹,賣相仲同佢Menu個張一模一樣。色、香、味😋(讚👍🏼)侍應唔算
侍應唔算特別好service但係都OK唔差,大部份都好快手好醒目,都算係招呼周到👍🏼,冇因為我哋叫cheap野就唔招呼我地。
啲餸拎出離碟碟都係熱辣辣,就算我去鯉魚門食海鮮,幾出名嘅鋪頭都唔係碟碟拎出黎熱辣辣。呢度好ok👍🏼
啲餸係有啲慢但係都接受到既,因為要趕搭船,等佢哋放低最後一碟餸之後未食已經嗱嗱聲叫佢哋埋單先。(諗住食完即刻飛奔去碼頭)但係個夥計好好人,問我地想搭幾點鐘嘅船,隨即俾咗兩張飛俾我哋(免費返尖沙咀🤑)仲叫我地慢慢食唔使急 話有時間碼頭好近。👍🏼👍🏼👍🏼
而且呢度明明寫明茶位$13/位,前菜$25(小),但佢哋竟然冇收前菜(當然都冇拎出嚟俾我哋),亦都冇收貼士。超愕然😳
整體來講我覺得呢度都算唔錯👍🏼會再離幫襯。但應該會係一般小菜,應該唔會叫好貴價既海鮮(個人感受😅)