以前每一次去台灣旅行,都會去春水堂飲佢嗰中杯嘢飲,佢嗰種杯係成個啤酒杯咁大,每一次飲都要飲好耐先飲得晒!今日晚餐又唔想喺屋企食,咁就出咗去搵食啦,咁去深水埗行吓行吓又唔係好啱食(我有睇蘇媽蘇媽,蕃茄師兄,第一君,丸京同白布烏冬㗎!),咁個心突然好想去食台式牛肉麵,原本諗住去旺角鐵牛嘅,但又驚旺角好多人,於是上咗巴士就去咗尖沙咀,之後俾我見到春水堂喎!就憶起我係台灣嘅回憶,就入咗去食!因為佢唔係好full,舖都叫大,唔使等就即刻安排到個位我!咁當然我唔會勿忘初衷啦,叫咗個紅燒牛肉麵,同埋一杯翡翠檸檬。個麵一嚟到就聞到一陣好勁嘅牛油蘇味,上面有一層好勁嘅油!咁開始食啦,佢個湯底唔係好重平時紅燒牛肉麵果d味,感覺比較淡,好在佢食完唔口渴,我就覺得一般!麵就幾好食,可惜就細碗咗d,3啖搞掂!牛肉同牛筋出奇地入味,好食!到個翡翠檸檬啦,我叫咗少甜(即係50%糖)感覺會比較酸啲,但好啱呢個天氣飲,好fresh!但呢個價錢咁嘅質素,台灣真係抵好多!

但呢個價錢咁嘅質素,台灣真係抵好多!
紅燒牛肉麵
翡翠檸檬茶