2019-01-15 1509 瀏覽
今日見放假就同朋友出去左深水埗西九龍食午餐同行下,行完無耐朋友就話有少少口痕想食野,咁之前聽朋友講過話深水埗果邊有間肥仔美食雞肶幾出色咁就同朋友一齊去試一試。去到果邊肥仔美食就見唔到,只係見到間叫三肥美食嘅小食檔,咁唔見肥仔,三肥都試下啦!(p.s.之後問番朋友,原來已經轉左手變成三肥美食。)一望埋去果然鋪如其名「三肥美食」,三個肥仔一齊做嘅鋪頭。其他唔講咁多住講番野食先,埋到去人流唔算話好多,都有幾個客人等緊野食,老闆同完其他客傾左幾句就拎個頭過黎問我地想食咩,佢就埋黎介紹下佢地嘅野食。咁我地問下老闆有咩特別推介,佢就講左好幾款,特別推介左巨無霸雞肶同黃金雞翼。我朋友話佢幾餓,兩款唔夠食咁就叫多款椒鹽燒賣。老闆就話其實兩款都夠晒,雞肶好大隻,一個人都夠晒飽。等左一分鐘到就有椒鹽燒賣食,好香口外脆內軟,唔會話炸到過晒火去到變成硬,仲可以食到個魚肉味,椒鹽又夠晒味。再等左幾分鐘就有黃金雞翼食,老闆話黃金即係上漿炸完再用新鮮咸蛋黃去炒,食落好正,真係有好似老闆講係酒樓食黃金蝦嘅味道。再等多幾分鐘就有雞肶。(p.s.都等左十分鐘,原來老闆話係生炸)老闆一拎比我,真係嘩左出黎!好大隻, 好墮手
一望埋去果然鋪如其名「三肥美食」,三個肥仔一齊做嘅鋪頭。
其他唔講咁多住講番野食先,埋到去人流唔算話好多,都有幾個客人等緊野食,老闆同完其他客傾左幾句就拎個頭過黎問我地想食咩,佢就埋黎介紹下佢地嘅野食。咁我地問下老闆有咩特別推介,佢就講左好幾款,特別推介左巨無霸雞肶同黃金雞翼。我朋友話佢幾餓,兩款唔夠食咁就叫多款椒鹽燒賣。老闆就話其實兩款都夠晒,雞肶好大隻,一個人都夠晒飽。等左一分鐘到就有椒鹽燒賣食,好香口外脆內軟,唔會話炸到過晒火去到變成硬,仲可以食到個魚肉味,椒鹽又夠晒味。再等左幾分鐘就有黃金雞翼食,老闆話黃金即係上漿炸完再用新鮮咸蛋黃去炒,食落好正,真係有好似老闆講係酒樓食黃金蝦嘅味道。再等多幾分鐘就有雞肶。(p.s.都等左十分鐘,原來老闆話係生炸)老闆一拎比我,真係嘩左出黎!好大隻, 好墮手,一拎出黎睇真係成塊面咁大,旁邊個客人聽到我嘩出黎佢就同我講:「我第一次食時,都有你同一樣嘅反應,真係估唔到咁大隻。」原來佢係熟客黎,由前身肥仔小食已經有黎幫襯,轉左手佢都繼續有幫襯,仲有講話隻雞肶肥仔果時都幾好,而家變左三肥更出色,有過之而無不及,皮一樣脆,肉更夠嫩,仲要有肉汁流出黎先係最正!
到我朋友佢食時,佢同我講,真係好似個熟客咁講,皮又脆唔會硬,又大隻,肉又嫩,我見住佢食真係有肉汁流出黎,搞到最後我都要叫一隻黎食。
今次黎西九龍行下真係啱晒,食到一檔唔錯嘅小食!不枉此行!
椒鹽燒賣
2019-01-13
5 分鐘 (外賣自取)
椒鹽燒賣
  • 黃金燒賣