2023-02-18 341 瀏覽
日式鐵板燒就食得多,但係台式鐵板燒你又食過未?依間圓鐵板燒就係少見嘅台式鐵板燒,而且主要都係開係大食代入面,所以價格都比較相宜咁今次就試吓佢嘅新套餐『牛饌』($738/2位)咁首先會有個餐湯,味道又唔似係麵豉湯,有少少似平時係台式餐廳會送嘅紫菜蛋花湯,味道都唔錯,但飲得多會覺得有少少鹹,所以我都只係飲咗幾啖個湯飲到一半左右就會上個鐵板炒時菜,咁則係炒油麥菜,同平時食日式鐵板燒唔同,佢係用蒜蓉去炒,好似平時你係屋企炒菜咁樣,食落好有家嘅味道當你食菜食到一半嘅時候,師傅就剛好處理好牛肉,咁依個套餐有三款牛,分別係;美國安格斯、澳洲和牛和宮崎和牛,每款牛都係120g,總共360g,兩個人分享就剛剛好美國安格斯;食落去比較有咬口,唔似和牛咁軟嫩,但係咬落去冇咁重油份,反而肉味更加特出澳洲和牛;雖然都係和牛,但係肉味都係偏重,雖然冇安格斯咁有咬口,但係又唔算入口即化宮崎和牛;油脂係三款牛之中最高,也是最軟腍,但係食完會想食啲蒜粒,因為油脂太高,食完會有少少膩因為師傅調味唔係好重,所以可以因應自己喜好添加調味(有岩鹽同黑椒粒)咁食完肉就到海鮮,分別有牛油燒汁阿根廷紅蝦、香煎黑椒鮑魚和西京燒比目魚扒

咁今次就試吓佢嘅新套餐『牛饌』($738/2位)

鐵板炒時菜

牛油燒汁阿根廷紅蝦;燒汁嘅味好香,好適合配飯一齊食,肉質雖然唔算好彈牙,但係都唔會好淋,食落去都係新鮮嘅,但係唔知係咪平時比日式鐵板燒師傅寵壞咗,當我見到佢冇挑蝦腸是有一點點不爽的,雖然可以自己挑,但是感覺冇咁好

香煎黑椒鮑魚;雖然唔大隻,但係食落去都好爽口彈牙,而且配上黑椒味道更加好

西京燒比目魚扒;師傅煎到外脆內軟再加上麵豉醬,味道非常好,因為比目魚本身係冇咩味,主要都係靠麵豉醬調味,所以唔好以為咁多麵豉醬會過鹹,因為食嘅時候點多少少先夠味

和牛炒飯

和牛炒飯;其實食完肉嘅時候已經覺得好飽,但奈何炒飯實在太香,所以忍不住食完一整碗

最後仲有甜品;分別係伯爵茶同焦糖咖啡蛋糕,唔知係咪因為趕住休息嘅關係,職員好匆忙放低咗甜品就離開咗,而且仲要係一碟過,不過因為太飽都係試咗少少就算,味道就似平時放題點會食到個種甜品櫃入面嘅蛋糕咁樣,冇咩特別

整體來講,性價比都算高,因為這個份量其實三個人也可能食得飽,當然如果大食的話就兩個人的份量,不過始終係開在大食代這些food court,就不要對他的服務有太大嘅期望,始終冇你去日式鐵板燒咁好服務,但絕對唔係差

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
鐵板炒時菜
和牛炒飯