2017-12-02
[偽空姐。豪食享樂篇]西營盤,五年前無人認識呢個準備上位嘅地方五年後嘅今日呢個明日之星已經大放光彩好慶幸自己二個月前決定搬入黎短短兩個月,我覺得我呢個決定係非常正確嘅每日都可以試到唔同嘅餐廳咖啡店貴嘅平嘅咩種類都有Potato Head 裡的KAUM肯定係西營盤其中一間最出名嘅型格餐廳總店係巴里島賣的是Fusion印尼菜香港店分左三個區域Fine Dining 區,Casual Dining 區,酒吧區我去過幾次酒吧區Happy Hour今次終於係認真坐低食飯因為無訂位即使係星期四9:00pm 都全場滿座我地被安排坐係causal dining 區Open Kitchen的吧枱位菜牌有很多選擇基本的串燒,印尼炒面都會有我地叫左二枝白酒慢慢飲慢慢食食完仲轉左去酒吧區繼續飲結果係全場最後一個走***************************SATE AYAM 沙嗲串燒雞沙嗲醬香濃,雞肉做到嫩滑,加上炒香了的花生粒一起吃更好***************************RENDANG DAGING SAPI 燴牛肉這個有點失望,肉質過老,沒有燴牛肉的應有質感,椰奶味偏重****
[偽空姐。豪食享樂篇]
西營盤,五年前無人認識呢個準備上位嘅地方
五年後嘅今日
呢個明日之星已經大放光彩
好慶幸自己二個月前決定搬入黎
短短兩個月,我覺得我呢個決定係非常正確嘅
每日都可以試到唔同嘅餐廳咖啡店
因為無訂位
即使係星期四9:00pm 都全場滿座
的吧枱位
菜牌有很多選擇
基本的串燒,印尼炒面都會有
我地叫左二枝白酒
慢慢飲慢慢食
食完仲轉左去酒吧區繼續飲
結果係全場最後一個走
SATE AYAM 沙嗲串燒雞
沙嗲醬香濃,雞肉做到嫩滑,加上炒香了的花生粒一起吃更好
SATE AYAM 沙嗲串燒雞
RENDANG DAGING SAPI 燴牛肉
這個有點失望,肉質過老,沒有燴牛肉的應有質感,椰奶味偏重
RENDANG DAGING SAPI 燴牛肉
SIMPING SAMBAL DABU DABU 燒帶子
帶子煎到外脆內軟,個汁係重點,仲有蔬菜沙沙醬,好得意嘅組合
SIMPING SAMBAL DABU DABU 燒帶子
MIE GOMAK 印尼炒面
非常足料的炒面,很多的雞肉加上香葉,十分惹味,但略嫌炒面過分淋身
MIE GOMAK 印尼炒面
**********************
整體而言,這裡食物質素尚可,但環境和氣氛絶對贏曬。價錢是偏貴,算是中環餐廳的價錢,偶然一次也無妨!