2013-07-20 25 瀏覽
最近既一蘭拉麵帶起左一股拉麵風潮,但其實香港本身就有好多水準一流既拉麵店,雖然係五月個陣食,但依然想推介一下呢間Fujiyama55!先黎個煎餃子,非常簡單既小食,但做到脆邊,多肉汁,最緊要係夠熱!非常有heart!呢度既沾麵比較有名,友人叫左個櫻蝦沾麵。見顏色有d似蝦米仔,用麵輕輕一沾,櫻蝦馬上掛上麵條,好有口感。佢有一個小型電磁爐可以加熱,貼心。招牌之一,芝士飯,用你食剩既沾麵湯撈白飯加芝士,其貌不揚,但味道不錯(芝士味略淡,但湯底味夠濃了)。建議兩個人share一份,因為幾飽肚。柚子拉麵,呢個應該係上一季既期間限定,係絕對,絕對,絕對大既驚喜。柚子粒同湯底超絕配!柚子既果香中和左湯既濃味,風味非常出色,我係好少可以食完一餐都唔駛飲野。我成碗係一滴不剩連湯連麵KO晒!
餃子
櫻蝦沾麵
芝士飯
柚子拉麵
題外話/補充資料: 最近去佢已經轉左menu無左佢,寫呢篇食評除左想贊呢度既野食好,仲好希望老闆可以快d再賣呢隻柚子拉麵啦!
2013-05-01
5 分鐘 (堂食)
櫻蝦沾麵
柚子拉麵