2022-02-23 1228 瀏覽
呢日喺荃灣做完嘢,行經荃灣西海之戀商場見到呢間甜品店,就諗起佢最近新出左一個法式焦糖瑞士卷,就決定買來獎勵吓自己。由於今日係年三十,所以有好多人喺度排隊選購蛋糕回去慶祝,邊上需要等待的時間亦會相對較長,而且這個法式焦糖瑞士卷是需要一點時間製作的,因為店員需要用火槍微微燒焦表面的焦糖才可入盒,大概等待10分鐘,店員便端上已入盒的瑞士卷,並提醒我要於1小時內食用,所以我便拿回家享用了。法式焦糖瑞士卷($26)基本上,同原味嘅瑞士卷一樣,夾心依然係幼滑嘅牛奶味奶油,只係表面會多咗焦糖面,而焦糖面同焦糖布甸的原理是一樣的,味道亦大致相同,所以變相會令到瑞士卷嘅甜度提高,味道是不錯的,比較適合螞蟻人,但是平日不太愛吃甜食的人可能就會不太習慣。總括而言,蛋糕嘅水準都係維持喺佢固有高質嘅水平,而且以同一類型嘅蛋糕與外面的店家對比的話,這裏的蛋糕價格也是相對便宜的,所以性價比很高,也是我經常來光顧的原因,十分推介大家來試的。

法式焦糖瑞士卷($26)
法式焦糖瑞士卷

2022-01-31