旺角MOKO間《念川居》食得多,元朗YOHO嘅就第一次試呢日同媽媽嚟飲茶,旺角店可以經OpenRice 訂枱,可惜元朗店嘅OpenRice 訂枱服務暫停. ~1pm 嚟到拎飛,等5張2人枱,等咗足足1個鐘終於可以入座元朗店嘅裝修格局同旺角店相似,同樣帶俾客人高雅舒適嘅感覺. 餐具方面:旺角店以中國書法為題. 元朗店則以中式風格花鳥水墨畫為題,選用Tiffany Blue 為主色,再加上金邊配襯,望落有種賞心悅目嘅感覺😌Menu 方面:元朗店同旺角店相似. 呢日鑒於媽媽啱啱病好,想食得清淡啲,我哋獨孤一味,order 嘅點心全部都係蒸點♨️♨️♨️ 🔸高湯蟹肉灌湯餃($88)高湯清甜灌湯餃餃皮嫩滑咬開餃子,食到菇香同肉香原來蟹肉唔喺餃子裡面,而係俾隻餃子扎住咗,份量都唔少啵 😋😋🔸雲腿北菇棉花雞($58)材料一層疊一層;魚肚、雞 同 冬菇由下而上咁整齊擺放喺一隻精緻嘅碟上,再灑上雲腿絲食物嘅顏色 同 食具嘅顏色配襯得宜,感覺清雅比起一般嘅棉花雞,呢到嘅多一陣淡淡嘅金華火腿味🔸高湯瓜粒牛肉球($48)混合咗馬蹄粒同芫荽嘅免治牛肉球,口感同味道都豐富咗媽媽讚牛肉味幾香濃,熱辣辣嘅高湯好味得嚟又可以
旺角MOKO間《念川居》食得多,元朗YOHO嘅就第一次試

元朗店嘅裝修格局同旺角店相似,同樣帶俾客人高雅舒適嘅感覺.
Menu 方面:元朗店同旺角店相似.

🔸高湯蟹肉灌湯餃($88)
高湯清甜
灌湯餃餃皮嫩滑
咬開餃子,食到菇香同肉香
高湯蟹肉灌湯餃

🔸雲腿北菇棉花雞($58)
食物嘅顏色 同 食具嘅顏色配襯得宜,感覺清雅
比起一般嘅棉花雞,呢到嘅多一陣淡淡嘅金華火腿味
雲腿北菇棉花雞

🔸高湯瓜粒牛肉球($48)
混合咗馬蹄粒同芫荽嘅免治牛肉球,口感同味道都豐富咗
媽媽讚牛肉味幾香濃,熱辣辣嘅高湯好味得嚟又可以幫牛肉球保溫
高湯瓜粒牛肉球

🔸上湯杞子鮮竹卷($48)
杞子大粒紅潤
鮮竹卷內嘅甘筍絲 同 木耳絲 幼細得嚟又不失口感
如果腐竹皮可以厚啲會更佳
上湯杞子鮮竹卷

呢日嘅蒸點全部都深得媽媽嘅歡心,味道 同 溫度都附合媽媽嘅要求
而且,全部食物都用上靚靚器皿盛載上枱,未動筷,視覺效果已經攞唔少分
店內環境舒適,店員服務有禮
呢次元朗店嘅用餐店體驗令我同媽媽都非常滿意🥰🥰

2023-06-11