2019-02-25
香港嘅咖啡店一到假日,總係人頭湧湧,所謂慢活,只限平日。可惜我地都係週末先有時間周圍行下,落住微雨黎到西環,cafe門外有幾組人等位。位置唔多,粉藍色外牆白色裝潢,優雅舒適,靠窗位置採光度高,雲石杯墊、餐紙都好靚店員服務殷勤有禮,我諗要平日黎,冇咁多人,可以食得自在啲。餐牌選擇頗多,意粉、多士、沙律、窩夫、蛋糕等,適合素食者或對麩質敏感嘅人。有少部份白肉食物,基本上餐牌都有標示;甜品自家製,賣相吸睛,定價$46-62。Earl Grey Cream Cake $62 Charcoal Hojicha Cake $62洗版度最高嘅伯爵茶蛋糕,富層次感,以忌廉相隔,蝶豆花天然染色、食用花裝飾,賣相精美,相機食先滿分 。市面上好多無麩質甜品都做得出色,呢件都唔例外,我自己就分唔到喇蛋糕體輕盈鬆綿,帶濕潤度,淡淡伯爵茶香,夾層忌廉滑溜, 可以一試,只係稍為甜啲。全黑色造型嘅係竹炭焙茶口味,同樣無麩質,蛋糕輕身,飽腹感唔高,可惜茶味薄弱。Blue Earl Grey Latte $50 同伯爵茶蛋糕湊成一對嘅拿鐵,拉花以外,仲加左伯爵茶葉同食用花裝飾,靚!
Earl Grey Cream Cake $62
Charcoal Hojicha Cake $62