2017-09-10
616出晒名食牛,不過間間分店都開係新界,一直冇機會試到,知道而家開左間係銅鑼灣,終於可以試一試呢間牛肉火鍋店!!由於草根爸爸極愛打邊爐,去試呢間真係一定要叫埋佢!!就係咁樣草根一家邊爐夜又開始lu~去到全場滿座,好彩去先一步,店員話大約等20-30分鐘,後一步d 要等成個鐘呀~所以建議大家想去真係要book定位啦!一去到店員就俾左部Ipad我地落單,好高科呢~一落單d食物好快就到,仲要完全冇漏單,真係超有效率!!呢點要讚Ipad內有詳細介紹每一款牛肉嘅特色,選擇多到令人驚訝!個一刻先知大部份牛嘅部位其實草根兩姐妹都未食過店員主動同我地介紹邊幾款牛肉最多人食,仲有推介店內主打由於好多時都零節日觀念,點餐時店員提醒因為七夕所以當日推出 $1鴛鴦麻牛湯底真係揀啱日子嚟呢~平日七夕真係完全唔關草根姐姐事,但係今日無心插柳下造就成家一齊慶祝呢~ 所以如果有人問七夕食得嘅嗎?嗯....又或者真係食得嘅醬料任食客自取,每位 $10,平日一般火鍋店有嘅呢到都有,特別在於有原個柑桔仔,酸酸甜甜,加左落鼓油到好開胃。講番正題,最終草根叫左 7款牛,包括: 金花趾、匙柄、牛駝峰、牛朴肉、牛抗爪、吊龍伴同封
由於草根爸爸極愛打邊爐,去試呢間真係一定要叫埋佢!!
就係咁樣草根一家邊爐夜又開始lu~
一去到店員就俾左部Ipad我地落單,好高科呢~
店員主動同我地介紹邊幾款牛肉最多人食,仲有推介店內主打
所以如果有人問七夕食得嘅嗎?
嗯....又或者真係食得嘅
講番正題,最終草根叫左 7款牛,包括: 金花趾、匙柄、牛駝峰、牛朴肉、牛抗爪、吊龍伴同封門柳。每碟牛肉份量唔算多,但全部質素都唔錯草根爸爸特別有問店內選用邊到嘅牛肉,原來616係入山東牛
可以睇到呢到嘅牛色澤鮮紅,雖然脂肪唔多,但食落都唔會乾爭爭,肉味都幾濃郁。
當中草根最愛係牛駝峰($48)。牛駱峰係牛頸脊附近,肉質軟滑,牛味濃。
封門柳($68)-聽講一隻牛得2條呢個部位,好珍貴呢~
金花趾($68)
匙柄 ($48)
吊龍伴 ($68)
牛朴肉 ($48)
牛抗爪 ($68)
草根要係到讚下個鴛鴦麻牛湯底,麻辣個邊好香好麻,草根爸爸一邊食一邊讚如果要食清楚牛味就要淥清湯個邊,$1蚊真係超值!!
除左食牛當然唔少得叫埋其他打邊爐配菜啦!話明食牛,牛肉餃 ($48)就必點,牛肉餃肉餡多汁,不過皮較容易散,淥熟要快d食。另外仲叫左娃娃菜 ($28)、靈芝菇 ($18)、金菇 ($18)、豆腐 ($28)同稻庭烏冬($28)。菇類同娃娃菜都係打邊爐必備!!豆腐好滑,不過以價錢嚟講有d貴。而呢到嘅稻庭烏冬真係一大亮點!! 食落不但只好幼細滑,而且口感仲好煙韌。加上烏冬吸哂牛湯底嘅精華,好正啊嚟到真係必叫!!
野飲叫左2杯豆漿($9)同一枝Asahi ($32)
由於係七夕,當晚仲送左草莓奶凍,估唔到又幾滑幾香奶味bor。
食物唔錯,食得好刁鑽,而且店員服務都唔錯,成晚草根食得好滿意呢~