2017-06-16 1246 瀏覽
一家人去完油麻地果欄買完生果, 順路去左附近既小肥牛打邊爐。原來油麻地分店推出左獨家龍蝦粥底火鍋, 只係呢間分店先有, 價錢亦唔貴, 免加一同茶芥, 優惠期內更四送一!剛好我地一共四人, 用到呢個優惠, 所以就入去一試! 店內設有上下兩層, 通風系統做得唔錯, 沒有焗促感。我地先揀4款肉類同埋5款蔬菜類醬油方便, 客人可自由混醬不過野飲方面就冇提供任飲, 只限散叫, 我地就order左兩樽野飲 share, 包括: 竹蔗水、玫瑰綠茶, 都係HK$38/樽玫瑰綠茶出面比較少有, 甜甜地, 飲完之後口中仲留著淡淡玫瑰味, 很清新~如果每位食客 LIKE 同 Share 小肥牛既facebook, 仲可以無限量任食肥牛, 超抵啊!!整盤四人份量既海鮮以冰墊底送上, 包括有龍蝦、青口、蜆、鮑魚同埋海蝦上檯時仲見到隻鮑魚識郁, 夠哂新鮮!!!店員先為我地將蜆放至火鍋中, 再較好時間制煮蜆, 如果夠鐘仲會有提示響, 代表我地可以開餐喇!!D蜆粒粒都好鮮甜鮑滿...食完之後, 店員再將一半既龍蝦粥膽倒入鍋中, 而火鍋中已經有蜆汁, 攪伴後混和一起就成為粥底火鍋...之後就將龍蝦、鮑魚放入鍋中, 店員

我地先揀4款肉類同埋5款蔬菜類

醬油方便, 客人可自由混醬

上檯時仲見到隻鮑魚識郁, 夠哂新鮮!!!

D蜆粒粒都好鮮甜鮑滿...

之後就將龍蝦、鮑魚放入鍋中, 店員教好時間, 夠鐘就可以食了~

【鮮活龍蝦鮑魚海鮮 (龍鮮粥底)】

每人都有龍蝦半隻, 蝦肉超級鮮甜, 而且爽口, 蝦膏甘甜, 真係超正!!

海蝦不是死蝦, 剝殼後依然見蝦肉完整, 不是煤煤的

其實海鮮類的都唔洗點豉油都已經很夠鮮味, 可以食到原汁原味的新鮮海鮮, 非常滿足!!!

之後我地就開始食自選火鍋配料。

鮮蝦丸、西班牙黑毛豬梅肉、鮮蝦水餃、鮮蝦雲吞

鮮蝦丸中有蝦粒, 而且很爽口, 有點彈牙
而餃類的是即叫即包, 看到餃皮沒有水氣。

另外我地仲有Order魚皮餃、牛柏葉、栗米件、支竹、水魷魚

當然唔少得我地LIKE FACEBOOK既任食肥牛啦!!

雖然是任食, 但質素絕不參差, 色澤鮮紅, 而且看到很新鮮, 不是雪了很久而表面有雪氣那種, 每片肥牛更有適當既厚度, 所以食落帶點嫩而且有口感。

完成火鍋之後, 將剩餘既粥膽倒落去再慢慢攪伴, 就可以食埋個粥底, 很滿足, 飽肚。

至於粥底既味道視乎本身Order左咩黎打邊爐, 而我地所order的都不算重口味配料, 所以粥底比較清。

最後送上甜品, 每位客人一粒糯米糍, 為整餐晚餐畫上完美句號。