2021-06-10
近期聽講將軍澳有一股好強勁嘅打卡店,果度嘅銀芽肉絲脆麵可以動篤企🍝咁犀利,鍾意周圍搵野食嘅我,緊係要親身上陣😆,拜會下呢股強風啦。禮記 位於港鐵將軍澳A出口,由寶盈花園一直向海旁行大約7-8分鐘,位置尚算方便。入到禮記比我第一觀感,一間中式飯店帶中西合壁時尚裝潢,坐位多屬西式卡坐,非常舒適;牆上掛畫又帶著強勁中國風,非常強烈中西合璧,併合出既高貴又時尚。打開餐牌見倒有錦鹵雲吞,甜酸汁入邊有青紅椒、雞肉、蝦、魷魚等等….. 雲吞炸得好鬆脆,一羹羹嘅酸汁淋落塊鬆脆嘅雲吞,酸汁唔會太搶喉,甜酸味道均勻,係個開胃嘅小食,而且份量都幾多,好抵食。呢個真係鈎起我兒時嘅回憶,好開心可以同阿女分享我兒時食過嘅味道。千島一口黑豚肉粒,肉粒炸得外脆內軟,外層比千島醬重重包實,估唔倒又出奇地夾,一口一粒放入口剛剛好,如果去埋骨就更加prefect。主角出場,今晚我係為左你而黎架,🍝銀芽肉絲脆麵,一黎到我同阿女都不禁”嘩”左一聲,連周圍隔離枱嘅食客目光全部轉向呢個脆麵,呢個環境緊係相機📸食先,影相📸打卡攞like啦;影完相店員拿起交剪,慢慢將動篤企嘅脆麵剪斷,然後淋上汁醬;脆麵炸得好乾身,入口迫迫卜卜,香脆可
玫瑰荔枝茶
錦鹵雲吞🥟
千島一口黑豚肉粒
主角出場,今晚我係為左你而黎架,🍝銀芽肉絲脆麵,一黎到我同阿女都不禁”嘩”左一聲,連周圍隔離枱嘅食客目光全部轉向呢個脆麵,呢個環境緊係相機📸食先,影相📸打卡攞like啦;影完相店員拿起交剪,慢慢將動篤企嘅脆麵剪斷,然後淋上汁醬;脆麵炸得好乾身,入口迫迫卜卜,香脆可口,面頭嘅銀芽肉絲亦係亮點,增加味道同時又可以平衡番個油膩感。
銀芽肉絲脆麵🍝
最後來一個清清地嘅時菜清清味蕾,銀杏鮮腐竹時菜,用石鍋上,可以更保存熱度,鍋入邊有好我最鍾意嘅鮮腐竹,而時菜用左而家時令嘅小棠菜,清甜脆綠。
銀杏鮮腐竹排時菜