2023-02-20 2747 瀏覽
同老公行朗豪坊行到攰攰地,去到美食廣場,見到有間食川滬菜餐廳,好似幾好,所以就揀左佢食晚飯。餐廳雖然食中式,但裝修比較西式,吹簡約風。燈光光猛,環境乾淨整齊,感覺舒服。餐牌都幾多嘢食,老公就點左前菜、小籠包、炒飯、咸點同甜品。雞絲粉皮:老公話份量算多,粉皮煙韌,青瓜爽口,配中式麻醬味道較濃,呢個前菜都幾好食。什錦小籠包:四隻顏色,四款口味。紅色係香辣味,辣辣地;綠色嘅係酸菜魚,味道真係酸菜魚味喎;白色真係原味,鮮肉味重;黃色係金黃流沙,好香鹹蛋黃;各款有創意同特色,出面未食過。十十海鮮炒飯:裡面有蟹柳,墨魚仔同河蝦。河蝦爽口,墨魚仔煙韌口感,炒飯炒到粒粒分明,唔會食到滿口油,加埋雞蛋炒好香,整體唔錯。迷你香脆蔥油餅:入口仲係熱,咬落去外面脆,口感實在,淡淡蔥味,又唔覺得好多油,幾飽肚。酥皮鳳梨奶黃鍋餅:一般食開紅豆味,但呢度用鳳梨奶黃做配料,幾創新,亦估到味道幾好。鳳梨奶黃味重,甜甜地又唔會話好甜,外層脆,裡面軟軟,食埋佢就滿足晒。
餐牌都幾多嘢食,老公就點左前菜、小籠包、炒飯、咸點同甜品

2023-02-19