2022-05-14 94 瀏覽
喺中環遊走開既朋友一定識何蘭正!重開後鋪位大咗好多!食物環境超高汁!每次食都有驚喜❤️‍🔥今次一行5人,一班朋友傾下計飲下手工啤,朋友們食到全程嗯~嗯~聲,甚至講到無野唔好食,連配菜都好有heart😂😂勁誇🤭餐廳入面有好多霓虹燈裝飾,侍應著上港式茶仔獨有既白色恤衫(又型),播住pop song,又潮又傳統🤣係視覺、聽覺、味覺既享受🤩入到去型仔侍應用左5分鐘同我地講解是日special menu同推介既手工啤,感覺好用心 加分!!!卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黄醬($78)薯條新鮮炸起仲係熱辣辣,灑滿調味粉,又脆又香。仲用瓦煲裝住融合咗香港飲食文化,成件事好cute 🍲 焗釀大烤菇配咖喱南瓜蓉,玉子豆腐,煙芝士及辛奇沙律($128)一共有2粒大啡菇,充滿菇汁,菇同芝士本來就係perfect match,估唔到加南瓜都好夾喎,口感好綿密好rich,啖啖肉既感覺。旁邊既沙律先令人驚喜! 酸甜既沙律菜加埋泡菜,成個味道好解膩好清新!24小時慢煮伊比利亞叉燒配目本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯($188)之前都食過呢個叉燒豬油撈飯,厚切叉燒半肥瘦好鬆軟,豬油撈飯撈得好均勻,粒粒分明,但食得多

卡津炸薯條配辣蕃茄醬,蒜味蛋黄醬($78)

之前都食過呢個叉燒豬油撈飯,厚切叉燒半肥瘦好鬆軟,豬油撈飯撈得好均勻,粒粒分明,但食得多會膩,最後都冇食晒。

特濃蟹皇汁煮刀削白靈菇配松蟹肉,幼滑濃厚法式薯蓉,溫泉蛋及雞油花鵰汁($238)
本來以為係普通薯蓉+蟹肉,點解原來旁邊既白靈菇份量都喎少,重點係蟹肉超多!!!啖啖蟹肉個隻,加埋溫泉蛋成件事好邪惡😋份量就唔係話好多,適合3-4人食。

何蘭是日四寶飯(2-3人用)
四寶飯數量係限量的,所以我地一坐低就order定啦,入面有雞、魷魚、魚肉同漢堡扒,每一樣都超好食!個人特別中意個漢堡扒,佢其他係肉餅咁既味,送飯一流。而旁邊既配菜富有燒烤味😋😋諗起都想食。

今次主要講食,手工啤就唔講住啦。每次食何蘭正都有唔同驚喜,成個餐廳氣氛好年輕好輕鬆,聽住音樂食住美食簡直係享受😎下次試埋甜品先~