2021-01-28
相信大家經過k11都可能見過「祥仔」,佢係一間高級版嘅港式西餐,會以唔同嘅烹調方法重新演繹茶餐廳嘅食物。至於「祥仔」,就係指👨🏻🍳Ricky師傅,大家可能係viu/三色台見過佢。祥仔脆脆豬扒飯 $128呢個係祥仔嘅招牌菜🍛。平時係茶餐廳食開焗豬,今次嘅豬扒飯就將豬扒同以新鮮蕃茄製蕃茄汁飯分開上。炸豬扒好正👍🏻,以日本新鮮麵包糠作炸粉,整得好薄,脆卜卜。豬扒肉質就幾鬆化又厚身,唔會硬身,啱晒唔鍾意咬嘅我,炸完仲保留到肉汁。芝士煙肉一丁伴溫泉蛋 $98 呢個係新產品,同出前一丁合作,搞搞新意思。佢並非一般嘅炒一丁,而係一個模仿Carbonara嘅一丁。出前一丁口感依然彈牙😙,加上大量芝士忌廉,感覺幾creamy,唔使用意粉都好有意式風情🍝。一丁上面仲加上三片靚靚芝士片,好香口。升級·海龍王兩日兩夜羅宋湯 $78呢款「紅湯」造型以膠袋裝住,😂,我覺得幾特別,幾似shake shake海鮮袋。羅宋湯味濃郁,入面除咗有基本嘅雜菜,仲有唔少海鮮,例如有魷魚圈、帶子、魚肉同蝦仁,同羅宋湯味道相配,提升咗層次🤓。麥精紅豆冰 +$25 (跟餐)紅豆冰絕對係茶餐嘅經典,餐廳以麥精代替鮮奶,更將麥精打成沙
祥仔脆脆豬扒飯 $128
芝士煙肉一丁伴溫泉蛋 $98
升級·海龍王兩日兩夜羅宋湯 $78
麥精紅豆冰 +$25 (跟餐)
紅豆冰絕對係茶餐嘅經典,餐廳以麥精代替鮮奶,更將麥精打成沙冰,特別又感覺無咁膩👍🏻。而且,紅豆冰上有一球紅豆雪糕球,雪糕球好足料,有唔少紅豆蓉。加上底下大大粒嘅十勝紅豆,連唔太鍾意食紅豆嘅我都食晒😂。
西多士 $58
西多士就唔係一般話撈煉奶或者糖漿個款,佢定為係一個甜品菜式。餐廳為西多士加上雪糕球,感覺有啲似窩夫甜品🍨。雪糕球係朱古力同雲尼拿味,但絕對唔係一般嘅雀巢雪糕,朱古力雪糕味道幾濃郁👅。西多士新鮮炸起,口感就同平時嘅差唔多,但加上雪糕球就有一種冷熱嘅感覺。
小總結,「祥仔」作為一間名人店,再加上餐廳位置K11,價錢係比一般茶餐廳貴。不過,見到餐廳有特意再設計😆或者加插唔同嘅新元素👍🏻係茶餐食物,味道又唔錯,值得一試😋。