2019-01-04
過左超忙碌的12月,終於有時間約下朋友出黎食下飯傾下計。由於Lunch Time自己一個人啪左18件麥麥雞加個包,夜晚真係想食Light D,所以我就揀左剛開左唔係好耐的夏威夷小店食魚生Poke。Poke係夏威夷話,意思係切塊。大家只需揀好主菜(三文魚刺身粒/呑拿魚刺身粒/熟八爪魚粒/蘑菇粒),再自選3款配料,及醬汁。職員會將所有材料,整齊地放入一隻大碗比大家享用。如果大嫌麻煩/有選擇困難症的大家,都可以揀餐廳的推介組合架~我們兩個人叫左兩碗自選Poke Bowl⋯餐廳有大、小兩個Size,我們揀的呢碗係大的,份量又真係幾多。朋友個碗揀左挪威三文魚刺身粒,揀了蛋絲、豆腐、青瓜外,更加$10要牛油果。D日本飯暖暖地,餓鬼朋友食完都夠飽。三文魚都幾新鮮,玻璃肚的朋友食完都完全無問題。我食左碗豐富的豪華沙律,除左呑拿魚刺身,仲有口感豐富的蟹子、Creamy的牛油果,香滑的牛油果及鬆身的蛋絲,加埋真心脆口的生茶及開胃的蜜糖醋汁,我比90分!呑拿魚刺身無咩雪味,切的厚度又夠,加埋蟹子真係幾Fresh!除左Poke Bowl外,餐廳仲有D唔同的即炸小食,我今次就叫左份黃金蟹棒。本身有黃金呢個字係以
除左Poke Bowl外,餐廳仲有D唔同的即炸小食,我今次就叫左份黃金蟹棒。本身有黃金呢個字係以為有鹹蛋黃,原來只係炸得金黃的外皮。同蟹柳唔同,呢枝蟹棒係粗好多架。
另外,我們仲叫左一份海苔脆片,口感似薄的蝦片,加上海苔粉及黑白芝麻,味道十分香口。
飲品方面,餐廳有多款特飲可以選擇,而且價錢比茶飲店更抵飲!芒菓"O"大,其實係芒果菠蘿椰汁,味道重椰子味,而且加淡淡的芒果味,真心好飲。
近排天氣凍,餐廳有D未寫出黎的熱飲。今次我揀左杯熱薑檸蜜。入口已經有濃濃的薑味,一睇個杯底⋯⋯
嘩!好多新鮮薑絲呀,而唔係用薑粉開!如果傷風/天氣凍,暖身一流!
餐廳係銅鑼灣區盡對係性價比高的餐廳,我會選擇Encore的。
鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)