2023-03-20
店名寓意為煩囂嘅城市帶嚟一片喘息嘅綠洲🌳店內嘅咖啡師同唎酒師團隊向客人提供一系列嘅咖啡同酒品🥃精品咖啡,清酒, 本地精釀啤酒 配上和食同日式串燒 怡情小酌 最好不過💕.📌咖啡拉花(Latte Art)興趣班(初班)一人 $330呢個工作坊係一個好好嘅體驗 絕對適合鍾意飲咖啡/想學拉花嘅你👍🏻真係學到好多嘢‼️1️⃣首先導師會先講解沖咖啡嘅用具, 咖啡文化, 點樣沖一杯咖啡2️⃣之後就會親自示範點樣沖一杯espresso 然後就俾我哋品嚐 (係用咗18g咖啡粉+93度熱水沖出嚟)入口好香醇 比平時嘅酸 原來面頭嗰層其實係二氧化碳 飲之前只要搖一搖 就會慢慢冇咗3️⃣可以實戰 自己沖一杯latte同拉花.〰️Step:1️⃣將咖啡豆放入咖啡機到2️⃣撳一撳掣 就會自動出咖啡粉3️⃣放18g咖啡粉用手掃平 之後壓實咖啡粉 套落咖啡機到4️⃣撳掣出93度嘅熱水 沖到份量到杯嘅六分一就可以撳停熱水5️⃣之後就可以打奶泡 6️⃣裝奶裝到啱啱冚過杯上面條線7️⃣用奶泡槍之前要先開三秒左右 8️⃣打奶泡嘅時候 如果用手心摸到佢熱熱地 大約3秒左右就會縮手就啱喇9️⃣如果奶泡面頭有太多泡泡 可以櫈一櫈排走啲空氣 但係最多淨係可以櫈3次🔟最後就可以拉花
3️⃣可以實戰 自己沖一杯latte同拉花
〰️Step:
1️⃣將咖啡豆放入咖啡機到
2️⃣撳一撳掣 就會自動出咖啡粉
3️⃣放18g咖啡粉用手掃平 之後壓實咖啡粉 套落咖啡機到
5️⃣之後就可以打奶泡
6️⃣裝奶裝到啱啱冚過杯上面條線
7️⃣用奶泡槍之前要先開三秒左右
🔟最後就可以拉花 杯柄對住自己心口 傾斜個杯 慢慢打圈將奶泡倒入去espresso 再拉圖案出嚟
導師好有耐性咁解答我哋每一個題目 仲講咗好多有趣嘅嘢😆原來咖啡師收杯見到個拉花仲喺度嘅話 就會好開心 係代表客人覺得拉花好靚 之後想送返比佢哋❣️下次都要試下先😎