2017-07-15 1024 瀏覽
今日行過銅鑼灣搵野食嘅時候見到有間四川火鍋店新開張,就入左去食喇。由於太多人等𨋢,我地決定行樓梯。如果搭𨋢的,一出𨋢就會見到蜀大俠的招牌。一坐底就已經要讚了,好貼心咁提供左圍巾比客人,以防整污糟件衫。個餐牌都好特別,做到一本武林秘笈咁,好有中國嘅特色。仲有提議大家煮幾耐先食。落完單之後就睇下有啲咩調味料,調味料都十分齊全。有蒜蓉粒、芫荽、蔥粒、豉油、醋同蠔油。另外,每人都會有一小罐香油,個香油好抵讚,比一般的麻油更香,好好味。由於朋友加上自己都唔敢食太辣,所以就叫左個紅白鴛鴦鍋,揀左微辣。首選推介!呢個花千骨真係超級好食,用特式辣醬醃豬肋骨,食落好腍好正。然後叫左兩碟牛,首先係手切美國雪花肥牛。我覺得呢碟好食啲,因為肉質比較肥美,會有入口即溶嘅感覺。同時亦有好香嘅牛肉味,放紅鍋就會好重麻辣味,放白鍋就會係清甜牛肉味。各有所長,每邊都要試下。另一碟就係極品肥牛卷,呢碟相比之下就無咗入口即溶嘅感覺,不過佢嘅牛肉味好香。我哋四個人各人對兩碟都各有追捧,不過兩碟都係十分之好味嘅,比平時火鍋嘅肥牛高質好多。呢個太極雙滑好特別,係蝦滑,一邊係辣味一邊冇辣味。呢個太極雙滑好鮮甜,無論放喺紅鍋定白喎,

紅白鴛鴦鍋

花千骨
首選推介!
呢個花千骨真係超級好食,用特式辣醬醃豬肋骨,食落好腍好正。

手切美國雪花肥牛(大)
各有所長,每邊都要試下。

極品肥牛卷 (大)

太極雙滑
呢個太極雙滑好特別,係蝦滑,一邊係辣味一邊冇辣味。呢個太極雙滑好鮮甜,無論放喺紅鍋定白喎,都可以食得出佢嘅鮮甜蝦味。

秘制韭菜餃子
仲有呢個秘製韭菜餃子,講真見到個價錢$68有啲貴,不過食落係值得嘅。呢個餃子絕對不是超市入邊可以買到嘅餃子,真係秘製。首先我好欣賞個皮嘅厚度,唔會太厚亦都唔會太薄。餡料肉質鮮嫩,韭菜份量適中,佢仲加左少少薑(真係少少,連我呢個唔食薑嘅人都差啲食唔到有薑味)。我哋四個人都同意贊成一個韭菜餃子係好食同埋係佢哋自己包嘅。

炸魚皮、炸響鈴、芝士丸、撒尿牛丸、腐皮
最後有呢啲普通野。比較值得一提嘅係佢個魚皮好香脆、牛丸都好多汁好鮮、同埋佢嘅菜都係好新鮮嘅。其他都無特別。

整體而言,我覺得呢個係可以值得一試嘅。首先四川火鍋係香港都唔係咁普及,而且佢有幾個菜式都好令人回味(花千骨、太極雙滑、肥牛、韭菜餃子)。而且佢個湯鍋都好值得讚,先講紅鍋,微辣而言,辣度適中,好香麻味。至於白鍋更有驚喜,以為會係普通嘅清湯鍋,但係好清好香甜。絕對值得一試。
2017-07-14
紅白鴛鴦鍋
花千骨
手切美國雪花肥牛(大)
極品肥牛卷 (大)
太極雙滑
秘制韭菜餃子