2019-12-16 18 瀏覽
爸爸生日,決定搵間精美啲既中菜同佢慶祝一下,最後俾張生記個老鴨湯吸引左主要想試佢個老鴨湯,我地點左三潭印月宴,不過店員話龍蝦只淨兩個,我地四個人,轉左兩個鮑魚前菜海哲爽口,青瓜新鮮,少少辣好開胃墨魚腸應該係墨汁墨魚膠同墨魚肉整成,食落好香墨魚味招牌老鴨湯,湯最緊要夠熱,呢度做得非常好👍🏻,湯好濃味,但唔油膩,仲好多料,有鴨肉、筍絲、花膠、金華火腿,熱辣辣但都好快俾我清左,好味,果然係招牌菜用上本地龍蝦,蝦肉好爽甜,估唔到同麻婆豆腐咁夾,豆腐又滑又有豆香東坡牛肉煮到好腍,牛肉香味同個汁好配合,南瓜餅煙煙韌韌又唔太甜,可以消除肉既油膩感平平無奇既荷塘小炒,估唔到係全晚最驚喜既一道菜,蓮藕同豆又嫩又新鮮,加上煙韌芡實,令人食個不停,火候用料一流,超喜愛呢道菜蟹粉小籠包,湯汁好鮮甜,又唔會太重蟹味食唔到肉味,做得好好,可惜一人只有一只,唔夠喉酒釀丸子都好出色,桂花清香與酒香,配上蛋白、丸子,為整晚菜式劃上完美句號

前菜
海哲爽口,青瓜新鮮,少少辣好開胃
墨魚腸應該係墨汁墨魚膠同墨魚肉整成,食落好香墨魚味

• 酒釀丸子