2016-05-22 863 瀏覽
今日係第一次同男朋友嚟到九龍城,依度真係有好多泰國菜館,朋友介紹嘅緣故,我地就去咗泰好味食晚餐,試下係咪真係“太好味“先😂餐廳唔算大,座位比較窄,如果前後枱都有客嘅話會坐得比較辛苦,好彩我地早到,冇乜客,坐得幾舒服😊考慮咗一陣,我地嗌咗生菜包,炸皮蛋,豬頸肉,菠蘿炒飯,紅咖喱雞,仲有椰汁冰同泰式凍咖啡~本身男朋友仲想嗌串燒,但基於真係驚食唔晒就俾我阻止咗😅飲品率先送上,椰汁冰飲落幾特別,甜得嚟好似帶有少少咸味,椰汁味好濃,幾唔錯!至愛咖啡嘅男朋友話要試下泰式咖啡係點,所以order咗,佢話有香濃嘅咖啡味,好正😀豬頸肉迷嘅我一見到碟豬頸肉已經急不及待夾咗舊擺入口,豬頸肉肉質算唔錯,唔會太乾,唔點醬汁食落甜甜地,而醬汁就辣嘅,個人就認為點咗野味d😆之後就試下個生菜包,大概有6塊生菜,肉碎就加入咗芫茜,洋蔥炒過,幾香口,少少辣,用生菜包住食既fresh又飽肚,男朋友大讚好味👍炸皮蛋係男朋友話要食嘅,開頭聽個名我對佢興趣不大,試咗一舊我卻愛上咗佢❤原來好好味㗎喎!皮蛋面用魚肉包住再上面包糠炸至金黃色,食到淡淡嘅魚味,再配上甜甜地辣辣地嘅泰式辣醬,味道一流😄男朋友見我咁鐘意食,好得戚咁話自己揀得
椰汁冰 & 泰式凍咖啡
燒豬頸肉
肉碎生菜包(豬肉)
炸皮蛋
炸皮蛋係男朋友話要食嘅,開頭聽個名我對佢興趣不大,試咗一舊我卻愛上咗佢❤原來好好味㗎喎!皮蛋面用魚肉包住再上面包糠炸至金黃色,食到淡淡嘅魚味,再配上甜甜地辣辣地嘅泰式辣醬,味道一流😄男朋友見我咁鐘意食,好得戚咁話自己揀得好😂
泰式紅咖喱雞
跟住到紅咖喱雞出場,雞肉份量唔算多,但都幾多配菜,有豆角,椰菜花,西蘭花,菠蘿粒。雞肉唔太入味,而且唔夠滑身,不過個咖喱汁就好正,個汁雖然比較稀,但卻有濃郁嘅椰汁味,比起其他幾道菜式食落較辣,所以啱晒鐘意食辣嘅我,依個汁用嚟撈飯真係一流😋
菠蘿炒飯
最後就到個菠蘿炒飯,用菠蘿殼裝住嘅炒飯賣相好靚,表面有腰果,肉鬆,雞肉。飯加入黃薑粉炒,所以微辣,菠蘿粒又甜又多汁,好味!整體嚟講味道唔錯☺
最後我地食到捧住個肚走,真係好飽😂😂下次先嚟試下d串燒😆
2016-05-05
肉碎生菜包(豬肉)
炸皮蛋