2019-03-28
今日同表妹慶祝生日,去左灣仔QRE plaza 食飯,呢個大廈有好多餐廳,有靚景睇又有美酒佳餚,順便去利東街睇下個地球🌍展覽。慶祝生日當然要吃好點,有$178 的set 和$480/person 的4 course menu,我地揀左4 course menu,每款各點一,可以每款也試試。 Oysters on chef selection,2隻生蠔,配上檸檬,非常新鮮甜美,但帶了點海水所以偏咸。Toast with sardines paste,沙甸魚醬配多士,多士有烘過,脆脆的。 Foie gras in Josper Grill,鵝肝烘得表面脆,內裡好香,少少的已經很滿足,配菜有球芽甘藍,即係小椰菜,有蜜糖在面,好特別,有心思。Daily seasonal clams,蜆,汁好多但不會覺得好膩,配上檸檬草好夾。 ‘Greater Omaha’ US tenderloin,脊肉面頭有牛油同蒜,店員溫馨提示要先吃,配菜係菠菜,少少油但好香。另外係45 days dry aged ‘Creekstone’ primeribeye (+$68),第一次食熟成肉肋眼牛排,燒得好香,入口好有
‘Greater Omaha’ US tenderloin,脊肉面頭有牛油同蒜,店員溫馨提示要先吃,配菜係菠菜,少少油但好香。另外係45 days dry aged ‘Creekstone’ primeribeye (+$68),第一次食熟成肉肋眼牛排,燒得好香,入口好有牛香味,配沙律。
White chocolate panna cotta,平時我唔好白朱古力,但呢個奶凍好高質,裡面有雲尼拿籽、配薄荷cream、雜莓,好清新,唔會太甜。另一個Mousse au chocolate,有開心果粒,朱古力慕斯就偏甜。
呢個環境好寧靜,服務好,食物都好高質手,係談心同慶祝的好地方。